Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 milliliter lauw water
  • 2 kilo appels, geschild en in dunne stukjes gesneden 
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram paneermeel
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • Snufje zout
  • Beetje extra bloem
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • Poedersuiker om te garneren
Sabine
80 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 milliliter lauw water
  • 2 kilo appels, geschild en in dunne stukjes gesneden 
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram paneermeel
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • Snufje zout
  • Beetje extra bloem
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • Poedersuiker om te garneren

De Oostenrijkers weten wel wat lekker is 

Onze appelflappen zijn een kostenlijk hapje, maar in Oostenrijk weten ze ook wel hoe je een lekker gebakje kunt klaarmaken van appels. Wat dacht je bijvoorbeeld van de klassiek apfelstrudel die je wellicht weleens hebt gehad tijdens je bezoekje aan Oostenrijk of Duitsland. Voortaan hoef je niet meer een bezoekje te brengen aan deze Duitstalige landen voor een stukje apfelstrudel, je kunt het ook makkelijk zelf maken! 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het: 

  • Doe de bloem in een kom en voeg 1 ei, een snufje zout, 1 eetlepel zonnebloemolie toe en het water toe. Roer het tot een geheel met een vork. Maak het deeg elastisch door het zo’n honderd keer te kneden met je handen. 
  • Vorm het deeg tot een bol en snijd het doormidden. 
  • Smeer beide bollen deeg met de rest van de zonnebloemolie in. Zet deze op een bord en zet er een hete kom overheen. Hierdoor wordt het deeg nog elastischer. Tip: maak de kom heet door er eerst kokend water in te doen.
  • Laat het deeg een half uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe het paneermeel in een koekenpan en bak dit even.
  • Doe de appelstukjes in een kom en voeg het citroensap en de -rasp toe aan de appels en schep de rozijnen door de appels heen.
  • Doe vervolgens de suiker bij de appels en mix dit opnieuw.
  • Besprenkel het aanrecht of werkplank met bloem en leg hier 1 bol deeg op. Rol voorzichtig met de deegroller over het deeg heen. Draai het deeg continu om en rol het deeg uit tot een dun lap. Doe dit voorzichtig! Anders scheurt het deeg.
  • Smelt daarna 100 gram boter en wrijf dit over het deeg. Verdeel daarna de helft van het paneermeel over het deeg.
  • Schep de rest van het appelmix in een rechthoek op het deeg.
  • Vouw het deeg aan de bovenkant over de de strudel en rol daarna voorzichtig de strudel in de lengte op.
  • Besmeer de bovenkant van de apfelstrudel met nog wat gesmolten boter. Herhaal dit proces met de andere bol deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de strudels hierop. Bak de strudels zo’n 35 minuten.
  • Serveer de strudel warm met wat poedersuiker, vanillesaus en een bolletje roomijs.

Lees ook: Geen zin in appeltaart? Zo maak je Duitse appelcake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: apfelstrudels.nl | Beeld: Pixabay