Recept: aardappelgratin met ham en prei

Hanna Mellema
1 uur + 10 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 8 aardappels
  • 100 gram hamblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 1 eetlepel tijm
  • 120 gram geraspte kaas
  • 125 milliliter volle slagroom
  • 80 gram sour cream
  • 60 milliliter kippenbouillon

Heerlijk!

Dit recept voor aardappelgratin met ham en prei is het ideale gerecht voor elke maaltijd. Heerlijk met een stuk kip of een biefstuk, maar eigenlijk ook perfect om gewoon zo te eten. De aardappelgratin staat met 10 minuten in de oven, en doordat we er prei en ham aan toevoegen is hij ontzettend smaakvol en vullend!

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 180°C, en vet een ovenschaal in (± 1.5 liter). Was de aardappels en snijd deze in dunne plakjes.
  • Pers de knoflook fijn, pel en snipper de ui, en snijd de prei in halve ringen. Gebruik alleen het witte gedeelte van de prei. Doe de hamblokjes, knoflook, ui, prei en tijm in een kom en roer door elkaar.
  • Neem de ovenschaal, en verdeel 1/3 van de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi met het hamblokjes-mengsel, gevolgd door 1/3 van de geraspte kaas. Herhaal dit 2 keer met de overige aardappel en andere ingrediënten.
  • Doe de slagroom, sour cream en kippenbouillon in een kom en meng door elkaar. Giet dit over de aardappelschotel heen.
  • Zet de ovenschaal voor 1 uur in de oven, en bak totdat de aardappel goudbruin en gaar is. Laat 10 minuten afkoelen voordat je het serveert.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: zuurkoolovenschotel zoals oma hem altijd maakte

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Taste | Beeld: Adobe Stock