Christel

Het is zo ontzettend lekker en romig!

Aardappelgratin is zo’n gerecht dat makkelijk te maken is en waar iedereen blij van wordt. Wanneer je even geen zin heb in gekookte aardappelen is dit het gerecht dat je kunt maken om wat variatie te geven aan je dagelijkse kost.

Wat heb je nodig voor zes á acht porties?

  • 900 gram aardappelen, geschild en in schijfjes gesneden
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter en extra boter om in te vetten
  • 360 milliliter volle melk
  • 120 milliliter slagroom
  • 140 Gruyère kaas
  • 1 teen knoflook
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • Twee eetlepels verse tijm
  • Paar blaadjes salie

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in.
  • Plaats de helft van de aardappelschijfjes gelijkmatig in de ovenschaal.
  • Verwarm de boter in een sauspan en voeg bloem toe wanneer de boter volledig is gesmolten. Roer tot een glad geheel en laat nog een minuut op het vuur staan. Roer regelmatig.
  • Voeg de melk in beetjes aan de bloem toe en blijf continu roeren. Het is belangrijk dat de melk niet in één keer bij de pan gegoten wordt, want dan vormen zich heel snel klontjes.
  • Voeg daarna de slagoom, tijm, salie en knoflook toe. Laat de pan op een middelhoog vuur staan tot de saus dikker is geworden.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Verwijder de salie, tijm en knoflook uit de saus.
  • Schenk de helft van de saus over de aardappelschijfjes en plaats vervolgens de rest van de schijfjes in de schaal. Schenk daarna de rest van de saus eroverheen.
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats de schaal voor 45 minuten in de oven.
  • Haal de folie daarna voorzichtig van je ovenschaal af en sprenkel de kaas over de aardappelen. Plaats de schaal daarna voor 15 minuten in de oven.
  • Wacht vijf minuten met het eten van de aardappelgratin.

Gek op aardappelen? Probeer deze recepten ook eens:

Bron: Laura in the Kitchen | Beeld: Pixabay