Christel

Wat wil je nog meer?

In de winter snakken we naar warme maaltijden die niet veel tijd en moeite kosten. Wanneer we het niet kunnen opbrengen om in de keuken te zwoegen, kiezen we er vaak voor om een heerlijke ovenschotel klaar te maken. Is dit een herkenbaar scenario voor jou? Maak deze romige prei-aardappelovenschotel dan eens!

Wat heb je nodig voor 6 porties?

  • 2 á 3 preien, gehalveerd en in stukjes gesneden
  • 750 gram aardappelen, in dunne schijfjes gesneden
  • 220 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 gram geraspte kaas
  • 150 gram champignons
  • 120 milliliter slagroom
  • 120 milliliter kippenbouillon
  • 2 eetlepels boter + extra in te vetten
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout en peper naar smaak
  • snufje paprikapoeder

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.
  • Verhit boter in een grote koekenpan en doe hier de prei en champignons in. Bak de groentes zacht in 5 á 7 minuten. Voorzie de prei eventueel van een beetje zout en peper.
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Sprenkel hier een beetje zout en peper overheen. Verdeel hier daarna de helft van het preimengsel overheen. Herhaal deze stap nog een keer. 
  • Zet een grote pan op een middelhoog vuur en doe hier de roomkaas, slagroom, bouillon en knoflook in.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat deze vervolgens op een laag vuur staan. Roer af en toe en haal de pan van het vuur wanneer de roomkaas helemaal met de bouillon is vermengd.
  • Schenk het roommengsel over de prei heen en verdeel hier daarna de kaas overheen.
  • Doe aluminiumfolie over de schaal heen en zet deze 40 minuten in de oven.
  • Haal de folie van de schaal af en zet de schaal weer in de oven. Haal de schaal er na 15 minuten weer uit of tot de kaas goudbruin is.
  • Geniet ervan!

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Food Network | Beeld: Pxhere