Als je witlof in een jasje van bladerdeeg serveert lust echt iedereen het!
Daarom laten we witlof vaak maar links liggen, wat hartstikke zonde is. Want het is, mits goed bereid natuurlijk, ontzettend lekker! Met de komst van de Arabieren in Spanje tijdens de middeleeuwen werden er in Andalusië nieuwe groentesoorten geïntroduceerd, waaronder witlof.De volkse overlevering wil dat witlof toevallig werd ontdekt omstreeks 1830 tijdens de Belgische Revolutie met Nederland vlak bij Brussel toen de boer Jan Lammers in Schaarbeek de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken, door de milde winter, stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Genoeg witlof-geschiedenis, we duiken de keuken in! Kijk snel op pagina 2 voor het makkelijke recept!
Witlof is altijd één van de moeilijkere groenten in de Nederlandse keuken. Het is van nature wat smaakloos, daarom wordt het vaak gegratineerd met kaas en ham. Maar als je niet oppast is het een grote natte bende.
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Gebruik je vrij dikke stronken witlof, snijd deze dan een keer doormidden zodat er 4 stukken ontstaan.
- Breng een pan water aan de kook en kook de witlof 5 minuutjes voor.
- Giet vervolgens af en knijp de stronken goed uit en dep ze daarna droog.
- Bestrooi de witlof met een snuf peper en zout. Rol de plakken bladerdeeg iets uit.
- Wikkel de witlof in een plakje ham en vervolgens in een plak kaas.
- Wikkel dit dan in de plak bladerdeeg en druk de naden goed op elkaar.
- De uiteinden kun je iets dicht drukken maar niet helemaal sluiten.
- Leg de witlofpakketjes op een bakplaat met bakpapier met de naad naar beneden.
- Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde hiermee.
- Bak de pakketjes 20 minuten mooi bruin en krokant.
Lees ook: Zijn blauwe bessen met recht een superfood?
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Leukerecepten | Beeld: videostill