Ingrediënten
  • 1 rond camembert (ongeveer 250 g)
  • 1 zuurdesembrood (liefst een rond, stevig exemplaar)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Honing (optioneel, voor een zoet accent)
Lisa Pover
15-20 min.
4-6 pers.
Ingrediënten
  • 1 rond camembert (ongeveer 250 g)
  • 1 zuurdesembrood (liefst een rond, stevig exemplaar)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Honing (optioneel, voor een zoet accent)

Zuurdesembrood met camembert uit de oven is een heerlijke en warme traktatie die perfect is voor een feestelijke gelegenheid, zoals kerst. Dit gerecht combineert het krokante, rustieke brood met de romige, gesmolten kaas voor een smaakvolle ervaring die zowel simpel als luxe aanvoelt. Ideaal als voorgerecht of borrelhapje!

Bereiding:

  1. Voorbereiding van het brood:
    • Snijd het zuurdesembrood in blokjes of sneden, afhankelijk van je voorkeur. Laat de onderkant intact zodat je het brood als “bakje” kunt gebruiken.
    • Snijd de bovenkant van het brood eraf, zodat je een soort deksel hebt. Haal voorzichtig wat van het binnenste brood eruit om ruimte te maken voor de camembert. Het brood moet stevig genoeg blijven om de kaas te ondersteunen.
  2. Camembert voorbereiden:
    • Plaats de camembert (in zijn houten doos, als die er is) in het uitgeholde gedeelte van het brood.
    • Maak kleine inkepingen in de bovenkant van de camembert en stop hier de gehakte knoflook en eventueel wat rozemarijn in voor extra smaak.
  3. Bakken:
    • Besprenkel het camembert en het brood met olijfolie en voeg een beetje zout en peper toe.
    • Zet het geheel op een bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven op 180°C (160°C voor hete lucht) gedurende 15-20 minuten, of totdat de camembert zacht en gesmolten is en het brood licht geroosterd.
  4. Afwerking:
    • Haal het brood uit de oven en besprenkel het met een beetje honing (optioneel) voor een zoet accent.
    • Serveer direct, zodat de gesmolten camembert gemakkelijk over de broodblokjes gedipt kan worden.

Tips:

  • Dit gerecht is heerlijk met een frisse groene salade of als onderdeel van een borrelplank.
  • Je kunt het camembert ook extra smaak geven door een beetje vijgenjam of cranberrysaus aan de zijkant te serveren.