Sara Bergsma
1 + 20 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 1 eetlepel boter
  • 2 tenen knoflook
  • 240 ml melk
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 3 grote aardappelen
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • Peterselie

Yummy!

De verleidelijke geur van gebakken aardappelen met de romige, smeltende kaas bovenop: gegratineerde aardappelen hebben een plekje in ons hard veroverd. Deze ultieme comfortfood-klassieker heeft in veel verschillende landen een eigen naam en vorm aangenomen, denk bijvoorbeeld aan de Franse ‘gratin dauphinois’ of de Amerikaanse ‘scalloped potatoes’. En of je nu op zoek bent naar een bijgerecht om indruk te maken op je gasten of gewoon een lekkere maaltijd voor jezelf wilt bereiden, gegratineerde aardappelen zijn altijd een goed idee.

Wat moet je doen?

  • Verwarm allereerst de oven voor op 180°C.
  • Neem een kleine steelpan en smelt hierin de boter. Snijd de knoflook fijn en bak de knoflook in de pan tot het net een beetje bruin begint te worden. Voeg de bloem, zout en peper toe. Roer dit goed door, totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
  • Giet langzaam de melk bij het mengsel terwijl je voortdurend blijft roeren. Zo zorg je ervoor dat je uiteindelijk een gladde saus krijgt.
  • Breng het geheel aan de kook en haal daarna van het vuur.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer drie millimeter dik. Leg ze uitgewaaierd in een kleine ovenschaal.
  • Giet de saus over de aardappelen en bestrooi met Parmezaanse kaas.
  • Bak dit af in de voorverwarmde oven voor ongeveer één uur. Totdat de bovenkant begint te bubbelen en goudbruin van kleur is.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en bestrooi met fijngehakte peterselie. De aardappelen zijn nu klaar om te serveren.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Lekker bijgerecht: geroosterde pompoen uit de oven

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock