Ingrediënten
  • 4 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl witte wijnazijn of citroensap
  • 1 tl vanille-extract (optioneel)
  • 250 ml slagroom
  • 1 el poedersuiker
  • 1 rijpe mango, in plakjes of blokjes
  • 2–3 passievruchten, uitgehold
  • Eventueel: verse munt of eetbare bloemen ter garnering
Lisa Pover
90 min.
6-8 pers.
Ingrediënten
  • 4 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl witte wijnazijn of citroensap
  • 1 tl vanille-extract (optioneel)
  • 250 ml slagroom
  • 1 el poedersuiker
  • 1 rijpe mango, in plakjes of blokjes
  • 2–3 passievruchten, uitgehold
  • Eventueel: verse munt of eetbare bloemen ter garnering

Met zijn zachte meringuebodem, luchtige slagroom en zonnige topping van mango en passievrucht is deze pavlova niet alleen heerlijk fris, maar ook een plaatje om te zien. De geel-oranje tinten passen perfect bij Pasen en brengen meteen dat lentegevoel op tafel. Licht, elegant en feestelijk – precies wat je wil na een uitgebreid paasdiner of bij een luxe brunch.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C (hetelucht 100 °C).
    Bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken er een cirkel van ± 20 cm doorsnede op als hulpmiddel.

  2. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
    Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe terwijl je blijft kloppen, tot je stijve, glanzende pieken hebt (ongeveer 7–10 minuten mixen in totaal).

  3. Spatel de maïzena, azijn en vanille-extract er luchtig door.

  4. Schep het schuim in de cirkel op het bakpapier.
    Vorm een soort kom met een lichte opstaande rand (dan blijft de vulling straks mooi zitten).

  5. Bak de pavlova 1,5 uur in de oven.
    Zet daarna de oven uit, laat de ovendeur op een kier staan en laat de pavlova volledig afkoelen in de oven.

  6. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker.

  7. Vlak voor het serveren:
    Verdeel de slagroom over de meringue. Garneer met stukjes mango, passievrucht en eventueel wat munt of eetbare bloemen.

Tip:

  • De pavlova kun je 1 dag van tevoren maken, maar bewaar hem droog en luchtig (niet in de koelkast).

  • Varieer gerust met ander fruit zoals aardbei, framboos of blauwe bes.

Beeld: AdobeStock