Ben jij ook zo gek op ouderwetse worstenbroodjes? Maak ze dan eens zelf!

Robby
20 min.
5 pers.
Ingrediënten
  • 5 plakjes hartig taart deeg (ontdooid)
  • 150 gram gehakt
  • 1 sjalotje (of een kleine ui)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels paneermeel

Hmmm… Ruik je ze al? Heerlijke Brabantse worstenbroodjes!

Hmmm… Worstenbroodjes! Deze heerlijke hartige verwennerij, daar kan je ons ‘s nachts wel voor wakker maken! Het worstenbroodje is een typisch broodje uit de provincie Noord-Brabant.

Worstenbroodjes

Het broodje is gebruikelijk zo’n vijftien centimeter lang is is gevuld met een worstje van gehakt.  Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Traditioneel werd het vooral gegeten tijdens kerstmis (met name na de nachtmis) en carnaval.Onder andere Omroep Brabant organiseert sinds 1997 jaarlijks een kampioenschap in het maken van het lekkerste Brabantse worstenbroodje! En wist je dat het Brabantse worstenbroodje zelfs door UNESCO is opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed? Goed, genoeg weetjes, laten we aan de slag gaan! Kijk voor het recept op de volgende pagina.

Zo maak je ze: 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui en knoflook fijn. Kluts in een schaaltje het ei door elkaar. Meng het gehakt met de ui, knoflook, paprikapoeder, zout, peper en paneermeel. Voeg ook het geklutst ei toe maar houd een heel klein beetje ei apart in het bakje. Kneed alles goed door. Is het gehakt nog iets te ‘nat’, dan voeg je wat extra paneermeel toe. Kneed met je handen vijf kleine worstjes. Leg een worstje net over het midden op het bladerdeeg. Vouw de boven- en onderkant naar binnen. Rol het deeg verder op en druk alle naadjes goed dicht. Leg de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de worstenbroodjes circa 25 minuten in de oven!

Lees ook: Op deze manier maak je de smeuïgste gehaktballen ooit!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Lekker & Simpel | Beeld: videostill