Ingrediënten
  • 2 middelgrote aardappelen, gewassen en gedroogd
  • Zout en peper voor de smaak
  • 2 eetlepels boter, zet de boter 30 minuten in de koelkast en snij het dan in hele dunne plakjes en zet de de boter dan opnieuw in de koelkast totdat je het gaat gebruiken
  • 2 ons gerookte Goudse kaas, zet ook de kaas 30 minuten in de koelkast en snij deze dan in hele dunne plakjes en zet de kaas dan opnieuw in de koelkast totdat je het gaat gebruiken
  • 1 theelepel gesneden rozemarijn
  • 2 eetlepels volle of halfvolle room
  • 80 gram geraspte pittige cheddar
  • 2 stukken gekookte spek in stukjes gesneden
Kookfans
60 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 2 middelgrote aardappelen, gewassen en gedroogd
  • Zout en peper voor de smaak
  • 2 eetlepels boter, zet de boter 30 minuten in de koelkast en snij het dan in hele dunne plakjes en zet de de boter dan opnieuw in de koelkast totdat je het gaat gebruiken
  • 2 ons gerookte Goudse kaas, zet ook de kaas 30 minuten in de koelkast en snij deze dan in hele dunne plakjes en zet de kaas dan opnieuw in de koelkast totdat je het gaat gebruiken
  • 1 theelepel gesneden rozemarijn
  • 2 eetlepels volle of halfvolle room
  • 80 gram geraspte pittige cheddar
  • 2 stukken gekookte spek in stukjes gesneden

Aardappelen op zijn Zweeds

Aardappelliefhebbers opgelet: dit is echt iets voor jullie! Hasselbacks Potatis is een Zweeds recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm.Het recept was vooral in de jaren 70 en 80 zeer populair in Scandinavië. Dit aardappelgerecht is de perfecte liefdesrelatie tussen gekookte en gebakken aardappelen. Ze zijn zacht van binnen en knapperig van buiten. Door ze in te snijden worden het tijdens het bakken prachtige waaiers.

Dit is wat je moet doen:

  • Plaats twee dunne lepels met houten handvatten tegen de zijkanten van een aardappel. Dit voorkomt dat je mes helemaal door de aardappel heen snijdt en doe hetzelfde met de tweede aardappel.
  • Daarna strooi je wat peper en zout tussen de schijfjes.
  • Vul daarna de ingesneden aardappels met de Goudse kaas en met de boter, dit doe je om en om.
  • Elke aardappelspeeltje bevat dus om en om kaas en boter.
  • Besprenkel de aardappels vervolgens met de gesneden rozemarijn en bak de aardappels daarna 45 minuten op 200 graden in de voorverwarmde oven. Voeg daarna de room, de cheddar en het spek toe.
  • Bak vervolgens de aardappels nog ongeveer 15 minuten extra, of in ieder geval totdat de aardappels zacht zijn als je er met een mes in prikt. We raden je aan om de aardappels zo dun mogelijk in te snijden.
  • We zijn benieuwd of het het je lukt! Bon apetit! Bekijk hieronder het filmpje even, zodat je precies weet wat je moet doen:

Lees ook: Deze koolhydraatarme pannenkoeken zijn de perfecte vervanger van de normale pannenkoek

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Bron: Tip Hero | Beeld: videostill