Ingrediënten
  • 2 braadworsten
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 6 trostomaten
  • 200 gram champignons
  • 415 gram witte bonen in tomatensaus (blik of potje)
  • 8 sneetjes wit tijgerbrood
  • 4 eieren
  • Klontje boter
  • Peper en zout (optioneel)
  • Halve theelepel mosterd (optioneel)
Ruth
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 2 braadworsten
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 6 trostomaten
  • 200 gram champignons
  • 415 gram witte bonen in tomatensaus (blik of potje)
  • 8 sneetjes wit tijgerbrood
  • 4 eieren
  • Klontje boter
  • Peper en zout (optioneel)
  • Halve theelepel mosterd (optioneel)

Compleet met worstjes en bonen

De een klinkt het als muziek in de oren, voor de ander is het een ware horror: het traditionele Full English breakfast is wereldberoemd. Gelukkig hoef je niet naar Engeland af te reizen om van dit ontbijt te genieten, want je kunt ‘m ook thuis zelf maken!

Hartig en vullend

Dit ontbijt is een echte krachtpatser waar je gegarandeerd een hele lang tijd vol van zit. Met bonen, eieren, bacon en worst is het misschien niet zo geschikt voor de zoetekauwen onder ons, maar je moet ‘m zeker eens proberen. Er bestaan verschillende varianten van het Engelse ontbijt, maar voor dit recept zijn we zo dicht mogelijk bij het origineel gebleven.

Overigens worden je skills voor multitasken behoorlijk op de proef gesteld; je bereidt bijna alles tegelijkertijd!

Zo maak je het Britse ontbijt:

  • Verhit een beetje boter in de pan. Bak op middelhoog vuur in 20 minuten de braadworsten gaar. Verhit ook een pan zonder olie en bak de bacon in ongeveer 5 minuten knapperig. Doe een scheurtje ahornsiroop bij de bacon en draai nogmaals om. Laat het daarna uitlekken.
  • Snijd de tomaten doormidden en de champignons in plakjes. Leg de tomaten met de snijkant naar beneden in de pan waarin je de bacon hebt gebakken, voeg ook de champignons toe. Met het bakvet van de bacon geeft je de tomaten extra smaak. Bak ze ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur.
  • Verwarm ondertussen de bonen in een klein pannetje op een laag vuurtje. Je kunt hier een halve theelepel mosterd aan toevoegen voor een beetje extra pit.
  • Rooster ondertussen het brood.
  • Schep de braadworsten uit de pan en wikkel deze in aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Bak de eieren in de pan waar je zojuist de braadworsten uit hebt gehaald, zodat dit bakvet je eieren extra smaak geeft. Kruid de eieren eventueel met peper en zout.
  • Snijd het brood schuin in tweeën en de braadworst in vier delen. Verdeel de braadworst, bonen, tomaten, bacon, brood en eieren over de borden.
  • En ready is je Full English Breakfast!

Ook lekker: Recept: frisse watermeloensalade met feta en munt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Albert Heijn, Culy | Beeld: Unsplash