Ingrediënten
  • VOOR DE SOEZEN
  • 60 gram boter
  • 75 gram meel
  • 2 middelgrote eieren
  • VOOR DE TOFFEESAUS
  • 30 gram ongezouten boter
  • 90 gram lichte muscovado-suiker
  • 150 milliliter dubbelroom
  • Een paar drupjes vanille extract
  • VOOR DE BANANENVULLING
  • 3 (over)rijpe bananen
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 300 milliliter slagroom
  • Sap van 1 citroen
  • OVERIG
  • Grote spuitzak met tuit van 1 centimeter
  • Bakpapier
Ruth
1 uur en 35 min.
5 - 6 pers.
Ingrediënten
  • VOOR DE SOEZEN
  • 60 gram boter
  • 75 gram meel
  • 2 middelgrote eieren
  • VOOR DE TOFFEESAUS
  • 30 gram ongezouten boter
  • 90 gram lichte muscovado-suiker
  • 150 milliliter dubbelroom
  • Een paar drupjes vanille extract
  • VOOR DE BANANENVULLING
  • 3 (over)rijpe bananen
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 300 milliliter slagroom
  • Sap van 1 citroen
  • OVERIG
  • Grote spuitzak met tuit van 1 centimeter
  • Bakpapier

Een lekkere traktatie waar iedereen dol op is

De heerlijke combinatie van banaan, room en toffee is er eentje om bij weg te dromen. Wie gek is op soesjes, moet dit recept echt eens proberen. De geweldige combinatie van smaken tilt dit lekkere gebakje naar een hoger niveau.

Hemelse combinatie

Zelf soesjes maken lijkt op het eerste gezicht misschien intimiderend, maar deze heerlijke variant met banaan en toffee is zeker de moeite waard. Dankzij de hemelse combinatie van rijpe bananen en de sticky toffee is dit de perfecte traktatie voor elke gelegenheid.

Bint met de soezen:

  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Giet 150 milliliter water in een pan en voeg de boter toe. Verwarm de pan op een laag vuurtje tot de boter begint te smelten. Zet het vuur hoger en laat het geheel koken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het meel toe. Gebruik een houten lepel om alles te mengen totdat het een bal begint te vormen en loskomt van de zijkant van de pan. Laat het mengsel minimaal tien minuten afkoelen.
  • Klop de eieren beetje bij beetje geleidelijk door het afgekoelde mengsel. Je bent klaar zodra er een gladde, glanzende pasta ontstaat.
  • Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  • Vul de spuitzak met het mengsel en spuit ongeveer 16-20 bolletjes ter grootte van een walnoot op de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat boven het midden van de oven en bak de bolletjes 15-20 minuten. De bolletjes zouden nu gerezen moeten zijn en een licht gouden kleur moeten hebben.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.
  • Prik elk bolletje met een satéprikker in, zodat de stoom kan ontsnappen. Zet ze daarna nog eens vijf tot tien minuten in de oven, totdat de bolletjes knapperig zijn geworden. Laat de bolletjes goed afkoelen.

Zo maak je de toffeesaus:

  • Nu gaan we met de saus aan de slag. Smelt de boter in een pan en roer met de suiker en room. Voeg de vanille toe en roer het geheel op een laag vuurtje tot de suiker is opgelost.
  • Zet het vuur hoger en laat het sudderen tot het geheel is ingedikt tot de gewenste substantie. Wanneer het mengsel afkoelt wordt het nog een beetje dikker, dus laat het tijdens het verhitten niet te dik worden. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
  • Snijd de bolletjes bijna doormidden, maar niet helemaal. Je zou ze een beetje open moeten kunnen vouwen (zodat je straks de vulling erin kunt spuiten) en weer goed kunnen sluiten. Als er binnenin nog zachte stukjes deeg zitten die niet gaar zijn, haal dat dan uit de bolletjes.

Zo maak je de bananenvulling:

  • Tot slot is het tijd voor de vulling. Pureer de bananen met de suiker en het citroensap. Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan ??en spatel het bananenmengsel erdoor.
  • Vul de spuitzak met het mengsel en spuit het in de bolletjes.
  • Stapel de bolletjes op een serveerschaal en giet de toffeesaus over de toren.
  • Smullen maar!

Ook lekker: Om je vingers bij af te likken: fluweelzachte chocolade ganache

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: GoodtoKnow | Beeld: Pexels / Anna Zviahina