Oeps! Deze bakfouten gooien roet in het eten…
Lekker aan het bakken? We doen niets liever! Maar niet alle baksels komen even goed uit de bus. Daarom zetten we de vier meest gemaakte bakfouten voor je op een rijtje, én leggen we uit hoe je ze kunt oplossen.
1. Oven niet voorverwarmen
Voor veel baksels is stap één het voorverwarmen van de oven. En hoe snel je oven ook heet wordt als je ‘m eenmaal aanzet: het is simpelweg niet verstandig om zonder voorverwarmen je deeg, je ovenschotel, of je beslag in de oven te knallen. Zeker weten dat je oven op temperatuur is? Gebruik dan een oventhermometer. Niet alle ovens worden immers op dezelfde manier warm.
2. Boter niet op kamertemperatuur laten komen
Tja, we snappen het helemaal. Je wilt nog even snel een lekkere cake bakken, en komt tot de ontdekking dat je boter op kamertemperatuur moet zijn. Die margarine ligt echter nog gewoon in je koelkast, en afwachten tot deze op kamertemperatuur is? Dat ziet er niet in. Dus wat doe je dan? Je gaat maar gewoon aan de slag met de koude boter – of erger nog: je smelt de boel in de magnetron tot een plasje vloeibare vettigheid. Dit komt je baksel helaas niet ten goede.
De oplossing is toch echt om die boter een paar uur van tevoren uit je koelkast te halen. Maar ben je dat vergeten? Ook dat is geen ramp. Met deze lifehack is je boter namelijk binnen een paar minuten zacht.
3. Geen zout in je zoete recepten
Het klinkt misschien niet helemaal logisch: zout aan een zoet gerecht toevoegen? Toch is een klein snufje zout in je baksel een echte must. Het zout werkt namelijk als smaakversterker. Zo komt de zoete smaak van je cake of taart extra goed tot z’n recht!
4. Je baksels niet genoeg laten afkoelen
Ben je een echte creatieveling in de keuken? Dan vind je het vast heerlijk om je cakes en taarten die finishing touch te geven met een mooie laag botercrème, fondant of ander glazuur. En eerlijk is eerlijk: het gebeurt ons ook wel eens dat we in al ons enthousiasme niet de tijd nemen om de cake af te laten koelen voor we aan de versieringen beginnen. Gevolg: smeltend glazuur, en een rommelige afwerking. Laat je cake daarom altijd écht goed afkoelen voor je aan de decoraties begint. Het handigst is om deze eerst op kamertemperatuur te laten komen, en vervolgens zelfs even in de koelkast te zetten.
Lees ook: Aha: de 5 meest gemaakte fouten als je een airfryer gebruikt
Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Tasty | Beeld: Unsplash, Sincerely Media