Sara Bergsma
50 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 2 aubergines
  • 600 gram rode kool
  • 1 kilo paarse zoete aardappel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 7 1/2 gram verse munt
  • 7 1/2 gram verse peterselie
  • 1 citroen
  • 250 gram ricotta
  • 20 gram ongebrande amandelen

Voor de kleur gebruiken we paarse zoete aardappelen

Ben jij op zoek naar een lekker stamppot-recept, maar ben je een beetje klaar met de traditionele gerechten? Nou, hier is een verrassend maar smakelijk idee: paarse stamppot! Dit recept geeft een leuke draai aan het klassieke gerecht, boordevol smaak en kleur. De levendige paarse tint maakt de stamppot niet alleen visueel aantrekkelijk, maar hij smaakt ook nog eens heerlijk!

Zo maak je ‘m:

  • Begin met het klaarmaken van alle ingrediënten. Snijd de aubergines in de lengte in zes parten. Verwijder de harde kern van de rodekool en snijd deze vervolgens in dunne repen.
  • Schil de zoete aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze samen met de rodekoolreepjes in een grote pan voor ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.
  • Terwijl de zoete aardappelen en rodekool koken, masseer je de aubergineparten in met de helft van de olie. Verhit een grillpan op middelhoog vuur zonder toevoeging van olie of boter. Grill de aubergine voor ongeveer 25 minuten en keer regelmatig om. De parten zijn goed als ze zacht en goudbruin zijn. Zorg er dus voor dat je ook de schilkant grilt.
  • Pluk de blaadjes van de munttakjes en hak ze samen met de peterselie fijn. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng de gehakte peterselie en munt samen met het citroenrasp en de overgebleven olie. Zet dit kruidenmengsel apart. Klop de ricotta in ongeveer 2 minuten luchtig.
  • Giet de zoete aardappel en rodekool af en doe ze terug in de pan. Stamp ze met een pureestamper tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Hak de amandelen grof.
  • Verdeel de gestampte zoete aardappel en rodekool over de borden. Leg de gegrilde aubergine erbovenop en schep de luchtige ricotta en het kruidenmengsel eroverheen. Bestrooi het geheel met de gehakte amandelen voor een knapperige finishing touch.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Makkelijk en snel: traybake met pompoen en aubergine

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Allerhande | Beeld: Adobe Stock