Marlieke
1 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • Peper en zout

Zo wordt (airfryer)friet nog veel lekkerder

Thuis patat bakken of airfryen is vaak toch een tikkeltje goedkoper dan een portie bestellen bij de snackbar. Maar helaas smaken je frietjes dan niet nét zo lekker. Dat probleem is gelukkig verleden tijd met dit razendsnelle recept voor patatkruiden. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis!

Patatkruiden

De hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor ongeveer 450 gram patat. Voor een hele zak kant-en-klare patat verdubbel je het recept. Ben je een echte patatliefhebber? Vertienvoudig dan het recept, zodat je een potje patatkruiden op voorraad hebt. Handig!

Mengen maar

Het enige wat je hoeft te doen om je thuisgebakken friet voortaan naar een hoger niveau te tillen, is alle ingrediënten mengen in een potje. Strooi de kruidenmix na het bakken over de patat. Maak je frietjes in de airfryer? Dan kun je de patatkruiden ook voor het bakken over de patat strooien.

Zout water badje

Nog een geheimpje van de snackbar: je kunt je patat ook vooraf in een badje zout water leggen. Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken. Daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water. Je doet dit door een bak met water te vullen en hier 1 eetlepel zout per 500 gram frietjes in te doen. Laat ze weken, lek ze uit en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze volledig drogen voor het frituren. Niet alleen krijg je hierdoor een hele lekkere smaak, ook zorgt het badderen in zout water ervoor dat het overtollige stijfsel uit de aardappel wordt gehaald waardoor ze evenrediger gebakken kunnen worden. Dit betekent bruinere frietjes!

Ook goed om te weten: Welk apparaat is het meest zuinig: de airfryer, frituurpan of oven?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Lekker en Simpel, Kookfans (archief) | Beeld: Pexels