Deze boerenkoolfalafel is glutenvrij
Falafel is oorspronkelijk een gerecht uit het Midden-Oosten, maar wordt ook in Nederland bij de vleet gegeten. De kikkererwten in het hapje zorgen ervoor dat het gerecht helemaal niet zo slecht voor je is, maar wanneer je ze in olie doordrenkt tijdens het frituren, is het ook wel weer gedaan met het gezonde aspect. Gelukkig kun je ze ook op een andere manier klaarmaken. En als je het gerecht dan tóch verandert: voeg er dan een Hollandse groente aan toe: boerenkool.
Dit heb je nodig:
- 240 gram kikkererwten
- 4 grote boerenkoolbladeren, in stukken gesneden
- 30 gram verse peterselie
- 45 gram tahin (sesampasta)
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel zout
- snufje peper
- 2-3 teentjes knoflook
- 100 gram sesamzaadjes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine, op de sesamzaadjes na. Zet de machine aan tot alle ingrediënten goed vermalen en vermengd zijn.
- Maak daarna van het mengsel balletjes van 5 centimeter. Druk de balletjes daarna een beetje plat.
- Doe de sesamzaadjes in een kommetje en doe de boerenkoolfalafel hier een voor een in. Druk het een beetje aan zodat de vlokken aan de falafel vast komen te zitten. Doe dit met alle balletjes.
- Bedek daarna een bakplaat met bakpapier en plaats de balletjes hierop.
- Bak de falafel in 15 minuten gaar. Draai ze daarna om en bak ze daarna weer 15 minuten.
Bron en beeld: Kookfans