Weet jij bijvoorbeeld waar je bevroren voedsel het beste kunt ontdooien?
Wanneer je een kliekje overhebt en geen zin hebt om voor de derde dag op rij hetzelfde de eten, wordt het weleens in de diepvries gedeponeerd. Maar wat is dan verstandig? En hoe kun je dat restje voor later dan het beste ontdooien? Hoe zit het eigenlijk met andere voedingsmiddelen? Genoeg vragen dus! Wij hebben een paar weetjes omtrent invriezen en ontdooien.
Bevroren voedsel ontdooien #1. Wil je bevroren etenswaar ontdooien? Dan kun je dit het beste doen in de koelkast. Wanneer je je eten op kamertemperatuur laat ontdooien, dan is dit de plek voor bacteriën. Je kunt het daarom beter in de koelkast leggen. Het duurt dan wel wat langer, maar het eten blijft zo wel beter. Weet je dat je de volgende dag iets uit de diepvries wil eten? Zorg er dan voor dat je het eten ongeveer 24 uur van tevoren van de diepvries naar de koelkast verplaatst.
Bevroren voedsel ontdooien #2. We kunnen voorstellen dat de bovenste tip soms niet erg handig is. Als jij op het laatste moment besluit iets uit de diepvries te willen eten, heb je geen tijd om 24 uur te wachten tot het is ontdooit. Als het echt sneller moet gaan, kun je het in de magnetron opwarmen of kun je het in koud water laten ontdooien. Wat je echt NIET moet doen is het ontdooien in warm water.
Opnieuw invriezen. Heb je een kliekje ontdooit en bleek dit kliekje meer te zijn dan je dacht? Vries het dan niet nog een keer in! Opnieuw invriezen betekent opnieuw ontdooien. Hierdoor neemt het aantal bacteriën toe en ligt de kans op voedselvergiftiging op de loer. Er zijn echter wel uitzonderingen, namelijk: wanneer je het voedsel de eerste keer traag ontdooide in de koelkast en wanneer je zeker weet dat het voedsel niet bedorven is.
Diepvriesgroenten gezond. Verse groenten hebben misschien z’n charme, maar wie denkt dat verse groente ook echt gezonder zijn dan diepvriesgroenten heeft het mis. Diepvriesgroenten worden na de oogst namelijk meteen geblancheerd en diepgevroren. Hierdoor verliezen ze vrijwel geen vitamines of mineralen. Hierdoor blijven ze net zo gezond als verse groente! Nog een voordeel: ingevroren groenten hoef je nooit eerst de ontdooien. Je kunt het gewoon in de pan doen.
Houdbaarheid bevroren producten. In de vriezer kun je iets langer bewaren dan in de koelkast, maar dat betekent niet dat je restje eten het eeuwige leven heeft in de diepvries. Rundvlees is bijvoorbeeld maar 6 tot 12 maanden houdbaar in de diepvries. Benieuwd naar de houdbaarheid van andere voedingsmiddelen in de diepvries? Bekijk dit artikel dan eens.
Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Libelle België | Beeld: Pixabay