Een hele dunne, knapperige variant van friet
Ben jij deze kerst in charge wat betreft het diner én zijn jouw gasten dol op friet? Dan wil je deze shoestring-frietjes zeker proberen! Deze Vlaamse – hoe kan het ook anders – uitvinding is een dunne, knapperige variant van friet die je echt geproefd moet hebben.
Steppegras-friet
De frietjes, ook wel bekend als steppegras-friet, zijn bedacht door chef-kok Jean Ceustermans. Toen hij meer dan 5o jaar geleden werkzaam was bij hotel Quellental in het Duitse Bielefeld, introduceerde hij deze bijzondere frietvariant. Sindsdien hebben deze frietjes een vaste plaats veroverd in Belgische restaurants. Wat ze onderscheidt van gewone frietjes is hoe opvallend dun en knapperig ze zijn. De variant is ideaal voor liefhebbers van friet bij het hoofdgerecht, maar die de traditionele variant nogal veel vinden.
Zo maak je de shoestring-frietjes:
- Kies stevige, zetmeelrijke aardappelsoorten zoals Bintje, Agria, Désirée, Première of Santé voor je frietjes.
- Gebruik een mandoline om ze op de dunste stand te snijden, voor het beste resultaat.
- Spoel de reepjes grondig af onder koud water om het overtollige zetmeel te verwijderen.
- Laat ze in water liggen totdat je klaar bent om te frituren.
- Verhit het frituurvet tot ongeveer 175 graden Celsius.
- Dep de frietjes droog met een schone theedoek en frituur ze vervolgens tot ze een goudbruine en knapperige textuur hebben, wat meestal slechts 2 tot 3 minuten duurt.
- Laat de gefrituurde frietjes uitlekken op vetvrij (bak)papier en bestrooi ze direct met zout.
- Geniet van deze perfecte, huisgemaakte frietjes!
Lees ook: 6 gerechten die je maakt met seizoensgroente boerenkool
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock