Aardappelliefhebbers opgelet: dit is echt iets voor jullie!
Voor alle aardappelliefhebbers hebben wij nu hét recept: Hasselbacks Potatis. Hassel… wat? Dit Zweedse recept is in 1940 door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm bedacht. Vandaar ook de naam ‘Hasselbacks Potatis’. Het gerecht is de perfecte combinatie tussen gebakken en gekookte aardappelen. Ze zijn daarom ook zacht van binnen en lekker knapperig van buiten. Met name in de jaren ’70 en ’80 was dit een zeer populair gerecht in Scandinavië.
Vanwege de manier waarop de aardappelen worden ingesneden zien ze er uiteindelijk uit als prachtige waaiers.
Wat heb je nodig?
- 2 middelgrote aardappelen, gewassen en gedroogd
- zout en peper voor de smaak
- 2 eetlepels boter
- 2 ons Goudse kaas, gerookt
- 1 theelepel rozemarijn, gesneden
- 2 eetlepels volle of halfvolle room
- 1/4 kopje pittige cheddar, geraspt
- 2 stukken gekookte spek, in stukjes gesneden
Dit is wat je moet doen:
- Zet de boter 30 minuten in de koelkast en snijd het dan in hele dunne plakjes en zet de de boter dan opnieuw in de koelkast totdat je het gaat gebruiken
- Zet ook de kaas 30 minuten in de koelkast en snijd deze dan in hele dunne plakjes en zet de kaas dan opnieuw in de koelkast totdat je het gaat gebruiken
- Plaats twee dunne lepels met houten handvatten tegen de zijkanten van een aardappel. Dit voorkomt dat het mes helemaal door de aardappel heen snijdt en doe hetzelfde met de tweede aardappel.
- Daarna strooi je wat peper en zout tussen de schijfjes. Vul daarna de ingesneden aardappels met de Goudse kaas en met de boter, dit doe je om en om. Elke aardappelspeeltje bevat dus om en om kaas en boter.
- Besprenkel de aardappels vervolgens met de gesneden rozemarijn en bak de aardappels daarna 45 minuten op 200 graden in de voorverwarmde oven.
- Voeg daarna de room, de cheddar en het spek toe.
- Bak vervolgens de aardappels nog ongeveer 15 minuten extra, of in ieder geval totdat de aardappels zacht zijn als je er met een mes in prikt.
We raden je aan om de aardappels zo dun mogelijk in te snijden. We zijn benieuwd of het het je lukt!
Bon apetit! Bekijk hieronder het filmpje even, zodat je precies weet wat je moet doen:
Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: YouTube | Beeld: YouTube