Handig wanneer je het eten alvast eerder op de dag wil bereiden
Ovenschotel zijn lekker én ontzettend makkelijk om te maken. Je hebt er vaak maar een ovenschaal voor nodig en qua bereiding kost het nauwelijks tijd. Alleen moet het even de oven in, maar dat heb je vast wel over voor zo’n heerlijke ovenschotel. Eerder schreven we al over de Italiaanse ovenschotel, de kip met rijst ovenschotel en de cheeseburger ovenschotel, maar nu is het tijd om iets compleet anders te proberen en deze heerlijke tonijn ovenschotel te maken.
Net als alle andere ovenschotels ben je aan de bereiding nauwelijks tijd kwijt.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 250 gram tagliatelle
- 300 gram kleine rode aardappelen
- 400 milliliter melk
- 32 gram bloem
- 2 blikjes tonijn in olijfolie à 160 gram per stuk
- 75 gram kappertjes
- 75 gram zwarte olijven in plakjes
- 4 kleine lente-uien, dun gesneden
- 40 gram gesneden verse peterselie
- 70 gram (geraspte of vlokken) Parmezaanse kaas
- een beetje olijfolie
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel zwarte peper
Wat moet je doen:
- Zet een rek in het midden van de oven en verwarm deze voor op 200 graden. Vet met olijfolie een ovenschaal van ongeveer 20 cm bij 30 cm in. Zet dit even aan de kant.
- Vul een grote pan met water en breng deze aan de kook. Voeg wat zout toe en kook de tagliatelle 2 minuten minder dan op de verpakking staat aangegeven. Als er bijvoorbeeld 8 minuten op de verpakking staat, kook je de tagliatelle 6 minuten.
- Giet de tagliatelle af en doe het in een grote kom. Strooi er gelijk wat zout en olijfolie overheen zodat het niet aan elkaar gaat plakken. Zet deze kom op zij.
- Vul opnieuw de pan met water, breng het water aan de kook en voeg de kleine rode aardappelen in plakjes toe. Kook ze ongeveer 4 minuten. Giet vervolgens het water uit de pan en zet de aardappelen aan de kant.
- Zet ondertussen, wanneer de tagliatelle en aardappelen aan het koken zijn, een kleine sauspan op middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe, laat dit smelten en voeg daarna de bloem toe. Roer het regelmatig door voor ongeveer 5 minuten. Voeg al kloppend de melk erbij. Roer regelmatig door totdat de saus dikker wordt (± 5 minuten). Voeg 1 theelepel zout en peper toe.
- Voeg de tagliatelle toe aan de pan met aardappelen en voeg hier de saus aan toe. Doe hier de tweede theelepel zout, tonijn, kappertjes, olijven, lente-uitjes, peterselie en de helft van de Parmezaanse kaas erbij.
- Doe het mengsel in de ovenschaal en bestrooi bovenop de andere helft van de Parmezaanse kaas. Bak het geheel ongeveer 25 minuten in de oven totdat de kaas goed gesmolten is.
Extra tip: je kan de tonijn ovenschotel al maximaal 24 uur van te voren maken, voordat je het in de oven plaatst. Zorg dat de ovenschaal dan goed is afgesloten met folie en zet het in de koelkast. Nadat het in de oven is geweest kun je de ovenschotel, mits het in een dichte verpakking zit, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Dit recept bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: The Kitchn | Beeld: Videostill