redacteur
30 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 240 milliliter water
  • 1 theelepel rozenwater
  • 35 gram pistachenoten
  • 340 gram kadayif-deeg
  • 165 gram boter, gesmolten + 2 eetlepels boter om in te bakken
  • 285 gram ricotta

Knafeh is een zoet dessert met filodeeg, pistache en ricotta

Ooit van knafeh gehoord? Het klinkt een beetje alsof iemand zojuist over zijn woorden is gestruikeld, maar in werkelijkheid is het een heerlijk Midden-Oosters dessert. Knafeh heeft op het eerste gezicht wel iets weg van baklava, maar toch verschillen de twee van elkaar. Knafeh wordt namelijk gemaakt van kaas. Vaak wordt ricotta gebruikt, maar je kunt het ook maken met mozzarella. Verder bestaat het uit gesponnen filodeeg en een zoete siroop van honing en rozenwater. Kun je je er nog maar weinig bij voorstellen? Des te meer reden om het gewoon eens te maken. Je weet niet wat je proeft!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je knafeh:

  • Maak de siroop. Doe hiervoor de suiker, het citroensap, water en rozenwater in een sauspannetje. Breng dit mengsel aan de kook en laat pruttelen totdat de suiker is opgelost en het mengsel is ingedikt. Dit duurt ongeveer 5 tot 6 minuten.
  • Hak de pistachenoten iets fijner met een mes en rooster ze 2 minuten op laag vuur in een koekenpan.
  • Doe het kadayif-deeg in een kom en haal de draden voorzichtig uit elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door, zodat al het deeg met boter is bedekt.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een koekenpan en verdeel de helft van de kadayif over de bodem. Druk het deeg met een lepel goed aan. Verdeel vervolgens de ricotta erover, laat aan de randen 1 centimeter vrij. Verdeel hierover de andere helft van de kayadif en druk weer goed aan. Bak de knafeh 5 minuten, totdat de onderkant goudbruin is geworden. Draai de knafeh vervolgens om met behulp van een bord en bak ook de andere kant in een beetje boter, gedurende 5 minuten.
  • Draai het vuur uit en giet de siroop over de knafeh. Leg de knafeh op een bord en strooi de pistachenoten eroverheen.
  • Serveer direct en geniet ervan!

Lees ook: Recept: Franse perentaart met amandel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Cooking Foodie | Beeld: Videostill