Ingrediënten
  • 15 gram boter om in te vetten + 60 gram voor de soufflé
  • 30 gram broodkruimels
  • 22 gram bloem
  • 475 milliliter melk
  • 110 gram gruyère kaas
  • 1/2 theelepel Dijonmosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 5 eieren, eiwitten en dooiers gescheiden
  • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (te koop bij o.a. Jumbo en Albert Heijn)
redacteur
45 min.
2-4 pers.
Ingrediënten
  • 15 gram boter om in te vetten + 60 gram voor de soufflé
  • 30 gram broodkruimels
  • 22 gram bloem
  • 475 milliliter melk
  • 110 gram gruyère kaas
  • 1/2 theelepel Dijonmosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 5 eieren, eiwitten en dooiers gescheiden
  • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (te koop bij o.a. Jumbo en Albert Heijn)

Deze soufflé kan íedereen maken

Een kaassoufflé bereiden: ga er maar aan staan. We weten allemaal dat het een behoorlijk ‘tricky’ gerecht is om te maken. Zo is het een kunst om de soufflé luchtig te krijgen en ligt inzakkingsgevaar altijd op de loer. Maar goed nieuws, want déze kaassoufflé kan bijna niet mislukken! Ja, jij kunt hem ook maken. Aan de slag!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de kaassoufflé:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en verwijder alle uitneembare rekken. De soufflé moet op het laagst mogelijke punt in de oven staan.
  • Vet een grote souffléschaal in met gesmolten boter. Vergeet ook de randen niet. Strooi de broodkruimels in de schaal en draai de schaal rond zodat de broodkruimels de gehele binnenkant bedekken (ook de randen). Zet de schaal opzij.
  • Zet een steelpan op het vuur en smelt hierin de boter. Zodra de boter een beetje begint te ‘schuimen’, voeg je de bloem toe en roer je tot er een pasta ontstaat. Bak dit 1 minuut aan. Giet langzaam de melk erbij, terwijl je blijft roeren. Breng het geheel aan de kook en laat het indikken, terwijl je continu roert.
  • Roer de kaas, mosterd, nootmuskaat en het zout erdoor. Laat de kaassaus iets afkoelen en voeg er vervolgens 5 eidooiers aan toe. Roer en giet het mengsel in een grote kom. Zet opzij.
  • Neem een andere kom en doe hierin de eiwitten en het wijnsteenbakpoeder. Mix met een handmixer tot stijve pieken.
  • Giet het eiwitmengsel in kleine porties bij de kaassaus en roer steeds tussendoor. Giet het mengsel vervolgens in de souffléschaal en maak de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de kaassoufflé in 35 minuten in de oven.
  • Serveer direct, bijvoorbeeld met een salade. Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: knoflookchampignons in een romige kaassaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Entertaining with Beth | Beeld: Videostill