Desy

Zo maak je een klassieke geroosterde kip!

Eén van de gerechten die niet mogen ontbreken op de kersttafel is een heerlijke en klassieke geroosterde kip. Het lijkt misschien heel erg moeilijk om een kip te roosteren, maar met deze simpele stappen kan echt iedereen het! Een kind kan de was doen!

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kilo
  • 1 citroen
  • 1 bosje tijm
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml kippenbouillon

Zo maak je het:

Stap 1 – het bereiden van de kip

Verhit de oven voor op 190 graden. Plaats alvast een rooster of plaat in het midden van de oven. Snijd de ui in grove stukken en snijd de wortelen in plakken. Verdeel de groenten over de onderkant van een braadschaal. Kruid de holte van de kip met peper en zout en wees hierbij niet te zuinig! Stop de kip vol met de gehalveerde citroen en de takjes tijm. Leg de kip op de groenten en besmeer de borst en de poten met boter. Kruid daarna de buitenkant van de kip met zout en peper. Plaats ongeveer 1 uur en 20 minuten in de oven; dit zal je de perfecte geroosterde kip geven. Haal de braadslede uit de oven, leg de kip op een bord en laat deze 15 minuten rusten. Let er hierbij op dat wanneer je de kip optilt je de sappen in de braadslede laat lopen.

Stap 2 – het bereiden van de jus

Maak de jus terwijl de kip aan het rusten is. Plaats de braadslede op laag vuur en voeg de bloem toe. Laat sudderen totdat er een lichtbruine, zanderige pasta ontstaat. Voeg dan beetje bij de beetje de kippenbouillon toe; blijf roeren! Laat twee minuten koken en gebruik een houten lepel om te roeren. Neem vooral ook de plakkerige stukjes aan de rand van de braadslede mee! Zeef de jus in een kleine steelpan en laat sudderen en breng op smaak. Houd de groenten hierbij even apart. Snijd de kip en serveer met de groenten en de jus. Eet smakelijk!


Pagina 2/2