Sunayna
200 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 900 gram bloem (of: 450 gram tarwebloem en 450 gram broodbloem)
  • 2,5 theelepel zout
  • halve theelepel droge gist
  • 580 ml water

Heerlijk vers brood? Het staat zo op tafel!

Iedereen eet brood, het wordt dagelijks gegeten door de Nederlandse bevolking, maar ook in andere landen is het zeer populair! Helaas is het brood uit de supermarkt niet altijd zo gezond en lekker. Als tweede optie kiezen we dan voor brood van de bakker. Het is vers en een stukje gezonder, maar dat is ook aan de prijs te zien.

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten in een grote schaal zodat je alles makkelijk kan mixen totdat er een kleverig stuk deeg ontstaat. Bedek de schaal met huishoudfolie voor ongeveer 12-18 uur om te laten rijzen. Het duurt wel lang, maar dan heb je ook wat! Zo kan je vaker vers brood van tevoren maken.
  • Als de bol deeg goed heeft kunnen rijzen in de benodigde tijd, dan is het wat donkerder van kleur, heeft het luchtbelletjes en ruik je de gist. En klaar is je deeg, was dat geen makkie!
  • Zet nu een vel bakpapier op je aanrecht en bestrooi het met bloem. Doe ook wat bloem op je handen zodat het deeg niet zo erg zal plakken. Zet het bolletje deeg erop en strooi er nog wat bloem overheen. Nu gaan we het op een makkelijke manier tot een mooie, stevige bol vouwen.
  • Vouw de kanten van het deeg over elkaar heen en trek de randen naar de onderkant toe. Hierdoor ontstaat er een mooie, stevige bol. Doe deze stappen nogmaals. Leg het deeg op een groot vel bakpapier en strooi er wat meer bloem overheen. Vouw nu de hoeken van het bakpapier om het deeg heen en doe hier een theedoek omheen. Zo kan het deeg nog beter rijzen. Het is belangrijk dat dit nog ongeveer 2 uren kan rijzen.
  • Na 1,5 uur rijzen, laat je de oven voorverwarmen op 220 graden en zet je de gietijzeren pan hierin. De gietijzeren pan wordt ook wel de dutch oven genoemd. Na die volle 2 uren is het deeg volledig uitgerezen. Haal je deeg uit de theedoek en haal ook de hete pan voorzichtig uit de oven, zodat je het deeg erin kunt doen. Zet de pan met de deksel erop  en plaatst het in de oven. Bak voor ongeveer 40 minuten op 220 graden.
  • Na 40 minuten laat je het nog even bakken voor 10-15 minuten, maar dan zonder de deksel. Hierdoor krijg je een knapperige, bruine korst. Als het brood binnenin ongeveer een temperatuur van 100 graden heeft, dan is je brood perfecto! Hiervoor kan je een vleesthermometer gebruiken.
  • Is het klaar? Haal het brood dan uit de pan zodat het volledig af kan koelen. Je huis ruikt nu heerlijk naar vers gebakken brood. Om te smullen!
  • Wij zitten al te watertanden, jij ook?

Beeld: Videostill