Naomi

Deze chocosoezen zullen nooit lang op tafel staan…

Wij vinden het heel leuk om te zien wat jullie allemaal maken en eten. Gerrit Nicolaas Kossen kwam met dit heerlijke recept voor chocosoezen met een tropische twist en wij waren verkocht. Het water stroomde ons meteen in de mond en we wisten dat we dit met jullie allemaal moesten delen. Deze soezen zijn, volgens Gerrit, perfect voor verjaardagen en visite is er dol op! Wij kunnen ons dat heel goed voorstellen… 

Wat heb je nodig? (voor 14-20 soezen)

Voor de vulling

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 150 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem

Voor het soezendeeg

  • 100 gram bloem
  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter melk
  • 70 gram roomboter
  • snufje zout
  • 4 eieren, middelgroot

Voor de garnering:

  • chocoladeglazuur
  • geraspte kokos

Zo maak je de vulling:

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Meng de melk en de kokosmelk. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door.
  • Breng de vulling aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat deze ‘kokos-banketbakkersroom’ afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Zo maak je de soezen:

  • Doe melk, water, boter en snufje zout in één pan en verwarm dit totdat de boter geheel gesmolten is en breng dit dan zachtjes tegen de kook aan, voeg dan ineens de bloem toe en goed roeren, je krijgt dan een deegbal, blijf dit onder goed doorroeren op licht vuur garen voor ongeveer 5 minuten. Het deegmensel kan iets aanbakken maar dit is niet erg.
  • Als de bloem gegaard is, laat dit enigszins afkoelen en roer dan één voor één de eieren er goed doorheen, het eerste ei moet compleet opgenomen zijn door het mengsel voordat je het tweede ei eraan toevoegt en hetzelfde geldt voor het derde en vierde ei.
  • Dit zal uiteindelijk een lichtgele smeuïge massa vormen die niet te dik moet zijn. Is het wel te dik? Voeg dan eventueel beetje bij beetje nog wat ei toe.
  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Doe de deegmassa in een spuitzak en spuit, op een met bakpapier bedekte bakplaat, kleine bolletjes ter grootte van een 2 euro munt. Doe dit op enige afstand van elkaar want soezen zetten zich tijden het bakken tot wel drie keer uit.
  • Zet dit in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Doe de oven tussentijds nooit open want dan storten de soezen in elkaar!
  • Laat ze afkoelen doe vervolgens de room in een spuitzak, met een puntig spuitmondje.
  • Prik aan de onderkant van de soes met het spuitmondje een klein gaatje en vul de soes met room.
  • Garneer de soezen met wat chocoladeglazuur en kokosrasp.

Eet smakelijk!

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Heb je zelf ook een recept die je graag wil delen? Zet het recept met foto op onze Facebookpagina of mail naar [email protected]!

Bron en beeld: Gerrit Nicolaas Kossen