Naomi

Een echte Friese lekkernij!

De Friese kruidkoek is van oudsher een lekkernij die alleen door welgestelde families gegeten kon worden. Er zitten kostbare ingrediënten in en dat was vroeger niet te betalen voor sommige families. Veel bakkers in Friesland hebben hun eigen recept. De bekendste kruidkoeken komen uit Dokkem en Drachten. Gelukkig hoef je niet naar het noorden van het land af te reizen, want je kunt zelf ook een heerlijke kruidkoek bakken!

Wij hebben nu al zin om onze tanden erin te zetten!

Wat heb je nodig? (voor 16 plakken)

  • 250 gram zachte boter
  • 250 gram donkere bruine suiker
  • 125 gram roggebloem en roggemeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 5 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 lepels stroop
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel gemalen kardamom
  • 50 gram fijngesneden gember
  • 50 gram fijngesneden sukade
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 125 gram aardappelmeel
  • 1 eiwit

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng alle ingrediënten, uitgezonderd het eiwit tot een beslag, klop het eiwit stijf en schep dit door het beslag.
  • Vet een broodbakvorm licht in. Leg hierin een vel bakpapier dat de lange zijkanten en de bodem bedekt.
  • Vul de broodvorm en bak ruim 1 uur onderin de oven.
  • Controleer met een satéprikker of de koek gaar is.
  • Laat de koek even in de oven staan en laat deze zonder het bakpapier op een rooster uitdampen.
  • Omwikkel de koek met plasticfolie en laat hem zo minstens een week rijpen in een afgesloten trommel.

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: wikipedia| Beeld: WikiMedia Commons