De bruine boter in dit gerecht zorgt voor een ware smaaksensatie
Alle bakliefhebbers onder ons hebben vast weleens brownies en blondies gebakken – dat kan gewoon niet anders. De kans is daarentegen groot dat je nog nooit eerder blondies in elkaar flanste met bruine boter. Tot vandaag dan. Deze Koreaanse blondies gemaakt met gebruinde boter wil je gewoon eens maken.
(Alternatief voor) doenjang
De gebruinde boter is een van de ster-ingrediënten in dit recept, maar daarnaast speelt ook doenjang een belangrijke rol. Doenjang is in Azië een erg bekend en geliefd ingrediënt. Het is een zoute sojabonenpasta die vaak wordt gebruikt voor sauzen, maar het kan dus ook gebruikt worden om te bakken. Doenjang kun je kopen in Aziatische supermarkten. Ga je liever naar de gewone supermarkt? Als alternatief voor doenjang zou je rode miso kunnen gebruiken. Dit is ook een sojaboonpasta. Deze is tegenwoordig verkrijgbaar bij veel supermarkten en ligt bij de sushi-afdeling.
Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.
Zo maak je het:
- Plaats de boter in een pannetje op middelhoog vuur en laat het koken. Roer af en toe tot de boter begint te schuimen en je kleine bruine puntjes ziet. Dit duurt ongeveer 6 tot 9 minuten. Schenk de boter daarna in een hittebestendige kom en laat het 20 minuten afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een bakblik van 22,5 cm bij 22,5 cm in en bekleed met bakpapier. Vet daarna ook het bakpapier in met boter.
- Doe bloem en bakpoeder in een kom en mix.
- Doe de bruine boter in een andere kom en voeg hier de twee suikersoorten aan toe. Klop tot het luchtig en romig is.
- Voeg daarna de doenjang toe aan de kom en mix nog een minuut. Klop daarna ook de twee eieren door het beslag, samen met het vanille-extract en de sesamolie.
- Meng daarna het natte beslag met het bloemmengsel. Voeg als laatste de chocoladedruppels toe.
- Doe het mengsel in het bakblik en druk naar beneden met een spatel.
- Bak 25 minuten in de oven.
- Laat de blondie minstens 25 minuten afkoelen en serveer eventueel met een bolletje ijs.
Lees ook: Recept: plantaardige boterkoek
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: The Kitchn | Beeld: iStock