Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Snufje chilivlokken
  • 480 milliliter droge witte wijn
  • 4 pond mosselen
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • Platte peterselie, grof gesneden
  • Brood en citroenpartjes om te serveren
Sabine
20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Snufje chilivlokken
  • 480 milliliter droge witte wijn
  • 4 pond mosselen
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • Platte peterselie, grof gesneden
  • Brood en citroenpartjes om te serveren

In 20 minuten kun je heerlijke mosselen bereiden

Kibbeling met ravigotesaus, zoute haring met uitjes op een plak roggebrood, gerookte zalm op een toastje of gamba’s door de pasta. In Nederland weten we wel raad met vis, schaal- en schelpdieren. Tenminste, dat geldt in de meeste gevallen. Hoe je mosselen verrukkelijk kunt klaarmaken is niet bij iedereen bekend en daarom lopen wij je er vandaag doorheen.

De juiste mosselen kopen

Mosselen moet je levend koken en daarom kun je ze het beste ergens kopen waar ze in ijs worden verkocht. Kies voor mosselen met glimmende schelpen, die er nat uitzien. Koop ze het liefst op de dag dat je ze gaat bereiden, want – nogmaals – je moet ze levend koken. Gaan de mosselen voor de bereiding dood? Dan kun je ze niet meer eten. 

Schoonmaken

Plaats de mosselen voor de bereiding in een vergiet en spoel ze af met water. Schrob zand, zeepokken, modder en zeewier van de mosselen af. Kom je een mossel tegen met een gescheurde schelp? Gooi die dan weg. Waarschijnlijk is de mossel dood en kun je die niet meer eten.

Dubbelchecken

Je hoopt natuurlijk dat je de juiste mosselen hebt gekocht. Toch is het verstandig om nog even te checken of ze wel echt leven voordat je ze kookt. Je zit goed met mosselen die een dichte schelp hebben. Zitten er een paar tussen die een beetje open zijn? Geef dan een tikje op de schelp. Als de schelp daarna sluit, weet je dat de mossel nog leeft.

Gebruikers van de mobiele versie van de website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verhit olie in een gietijzeren pan en voeg de knoflook en chilivlokken toe. Laat dit opstaan tot de knoflook goudbruin begint te kleuren, dit duurt ongeveer vier minuten.
  • Schenk de wijn in de pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten opstaan.
  • Voeg een snufje zout toe en doe de mosselen in de pan. Plaats de deksel op de pan en laat de mosselen 6 minuten opstaan tot de schelpen open gaan staan. Roer af en toe.
  • Voeg daarna de boter toe en roer. Laat daarna nog 2 minuten opstaan.
  • Haal de mosselen uit de pan en serveer met peterselie. Eet eventueel met brood en citroenpartjes.
  • Geniet ervan!

Ook leuk om te proberen: Zo maakt Gordon Ramsay zijn mosselen het liefste klaar en het is heerlijk!

Dit artikel nog een keer lezen? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels