Redactie Kookfans
Ingrediënten
  • 250 milliliter volle melk
  • 240 gram bloem
  • 50 gram geklaarde boter, ongezouten
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel baksoda
  • 2,5 theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel citroensap

Tussen scones en Amerikaanse pannenkoekjes in: deze drop scones wil je proberen!

Nu de zomerzon zich weer even verschuilt achter dikke regenwolken, is er geen beter moment om aan het bakken te slaan. En als je niet kunt kiezen tussen luchtige Amerikaanse pancakes of klassieke Britse scones? Dan maak je deze heerlijke drop scones! En waar beter om te zoeken naar het perfecte recept, dan bij de Britse royals zelf?

Oma’s recept

Inmiddels is ze al even niet meer onder ons, maar decennialang was koningin Elizabeth de rots in de branding van de Britse koninklijke familie. Naast koningin was zij natuurlijk ook gewoon moeder, oma, en zelfs overgrootmoeder. En tja: als de kleinkinderen op bezoek komen, dan wil je ze toch ook iets lekkers voorschotelen?

Via een briefje uit 1960 weten we wat Queen Elizabeth bij de thee serveerde: kleine scones met een twist! De zogenaamde ‘drop scones’ zitten ergens tussen klassieke scones en de bekende Amerikaanse pancakes in. Zoet, smakelijk, en simpel!

Zo maak je de drop scones:

  • Doe de bloem, kristalsuiker, baksoda en bakpoeder in een kom en roer dit door elkaar.
  • Schenk de melk erbij een roer dit met een garde tot een egaal mengsel.
  • Voeg daarna 1 eetlepel gesmolten boter toe. Schenk het mengsel door een zeef om klontjes te voorkomen. Schenk eventueel nog wat extra melk bij het beslag om het wat dunner te maken. Let op dat het beslag dik genoeg blijf om z’n vorm te houden in de pan.
  • Plaats een koekenpan op een middelhoog vuur en doe er wat van de geklaarde boter in. Gebruik een eetlepel om wat van het beslag in de pan te doen. Bak 2 à 3 minuten. Bak de andere kant 1 à 2 minuten. Herhaal dit tot het beslag op is.
  • Serveer met boter en jam.

Tips

Het originele recept van Queen Elizabeth is goed bewaard gebleven. Deze had ze namelijk aan de Amerikaanse president Eisenhower geserveerd toen hij haar bezocht. In een begeleidende brief met tips deelt zij nog: “Hoewel deze hoeveelheden goed zijn voor 16 personen, gebruik ik over het algemeen minder bloem en melk wanneer er minder aanwezigen zijn – van de andere ingrediënten gebruik ik de genoemde hoeveelheid.” Weten we dat ook weer!

Lees ook: Recept: zachte, romige scones voor de perfecte high tea

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Town & Country Magazine | Beeld: Adobe Stock