Een chocolade lava cake is de ultieme manier om je gasten te verwennen tijdens het kerst diner. Het is een perfect dessert voor de feestdagen, waarin de rijke, zachte chocolade samenkomt met de magische ‘lava’ binnenin die uit het hart van de cake stroomt zodra je erin snijdt. Oftewel, de perfecte uitsluiting van een kerstdiner!
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet 4 kleine ramequins of ovenbestendige schaaltjes in met boter. Bestuif ze eventueel met een beetje bloem of cacaopoeder om te zorgen dat de cakes niet blijven plakken.
- Smelt de chocolade en boter samen in een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie), of in de magnetron in korte intervallen. Roer goed door totdat alles gesmolten en glad is. Zet opzij om iets af te koelen.
- Klop de eieren, eidooiers en suiker samen in een grote kom tot een luchtig mengsel. Voeg vanille-extract en een snufje zout toe.
- Meng het chocolademengsel met het eimengsel en voeg daarna de bloem toe. Roer goed door totdat alles goed gemengd is.
- Verdeel het mengsel over de voorbereide ramequins, vul ze voor ongeveer 2/3 van de rand.
- Bak de cakes 10-12 minuten, afhankelijk van de grootte van de ramequins. De buitenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant nog vloeibaar.
- Laat de cakes kort afkoelen, draai ze voorzichtig om op een bord en bestrooi met poedersuiker. Serveer met een bolletje vanille-ijs of een beetje slagroom voor extra luxe.
Dit decadente dessert zorgt voor een feestelijke afsluiting van een kerstmaaltijd!
Beeld: Adobe Stock