Heerlijk ouderwetse Jan in de zak!
Jan in de zak is een oer Hollands gerecht dat vroeger uit armoede gemaakt werd. Een grote deegbol vol met lekkere zoete rozijnen in combinatie met boter en stroop; doe ons maar zo’n ouderwetse ‘Jan in de zak’! Waar de naam ‘Jan’ vandaan komt is niet bekend, maar de zak verwijst naar de kussensloop, waarin het deeg met rozijnen zo`n 3 uur gekookt wordt.
Het is helemaal niet moeilijk om zelf te maken!
Zo maak je het:
- Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken.
- Breng een ruime ban met water aan de kook en leg een bord omgekeerd op de bodem van de pan.
- Doe boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout in een kom en roer goed door elkaar.
- Voeg al roerend net zoveel melk toe tot er een romig en glad beslag ontstaat. Schep dan de rozijnen erdoor.
- Schep het beslag in een punt van de kussensloop en bind deze ver boven de vulling dicht met een elastiek of een touw.
- Leg de zak in kokend water en laat in ongeveer 3,5 uur gaar worden.
- Keer ondertussen de zak regelmatig. Het gerecht is gaar als een satéprikker er droog uitkomt.
- Verwarm ondertussen de keukenstroop in een pannetje met boter en water.
- Roer goed door elkaar tot een sausje. Laat de jan uitlekken en leg de vulling van de zak op een bord.
- Snijd de jan in plakken en schenk de saus er overheen. Eet smakelijk!
Lees ook: Op deze manier maak je de smeuïgste gehaktballen ooit!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Albert Heijn | Beeld: videostill