Robby
Ingrediënten
  • 4 eieren, eiwit en dooier gescheiden
  • 125 milliliter melk
  • 100 gram suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 125 gram bloem
  • 100 gram rozijnen
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels poedersuiker

Typisch Oostenrijks: kaiserschmarrn!

Iedereen die wel eens in Oostenrijk is geweest kent het wel: kaiserschmarrn. Het zoete Beiers-Oostenrijkste gerecht ontleent zijn naam aan Kaiser Franz Joseph, die helemaal weg was van deze gekaramelliseerde pannenkoek. Het is ontzettend populair in Oostenrijk, Duitsland en voormalige onderdelen van het Habsburgse keizerrijk zoals Hongarije en Slovenië. 

Het gerecht is eigenlijk heel simpel, kaiserschmarrn is in feite een lichte pannenkoek die in grove stukken wordt gesneden en geserveerd met een soort pruimencompôte en poedersuiker. Met Nederlandse ingrediënten kan je het gerecht makkelijk namaken, zo kan je je thuis in Oostenrijkse sferen wanen.

Zo maak je het:

  • Klop de eiwitten in een schone kom tot er zachte pieken vormen. Klop de eierdooiers in een aparte kom tot een gladde massa.
  • Meng de melk, suiker, meel en rozijnen door de eierdooiers en spatel hierna de eiwitten erdoor.
  • Smelt de boter in een koekenpan op hoog vuur en giet het beslag in de pan. Bak het goudbruin, keer het om en bak ook de andere kant ongeveer 1 minuutje.
  • Scheur de kaiserschmarrn in stukjes met behulp van twee vorken en bak ze tot ze goudbruin zijn, ongeveer 2 minuten en bestrooi ze vervolgens met poedersuiker. Eventueel kan je er nog een lepel pruimenjam, appelmoes of bosvruchtenjam bij serveren: heerlijk!

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Allrecipes | Beeld: Wikimedia Commons, Takeaway