Ingrediënten
  • 15 gram boter
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram spekreepjes
  • Handje fijngehakte hazelnoten
  • 30 spruitjes
  • Snufje kurkuma
  • Snufje zout
  • 250 milliliter kookroom
  • Verse peterselie handje, fijngesneden
  • 1 eetlepel verse citroensap
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 60 gram panko
Sabine
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 15 gram boter
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram spekreepjes
  • Handje fijngehakte hazelnoten
  • 30 spruitjes
  • Snufje kurkuma
  • Snufje zout
  • 250 milliliter kookroom
  • Verse peterselie handje, fijngesneden
  • 1 eetlepel verse citroensap
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 60 gram panko

Grote kans dat de ‘Ik lust geen spruitjes’-zeggers deze gratin wel lusten

Wat kunnen we nu eigenlijk zeggen over de gratin? Zelfs de lastigste eters lusten het wel. Al heb je natuurlijk altijd die mensen die ‘niet van gesmolten kaas houden’. Over het hoe of wat van het geen kaas lusten gaan we nu maar niet in (want, hoe dan?!). Spruitjes daarentegen vallen ook niet altijd bij iedereen in de smaak. Wil je toch spruitjes serveren? Doe dat dan in de vorm van een romige spruitjesgratin en de kans is groot dat het er dan tóch ingaat.

Ook leuk als bijgerecht!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de spruitjesgratin:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng een pan water aan de kook en blancheer de spruitjes een paar minuten. Giet daarna af.
  • Verhit de boter en olie in een ruime koekenpan. Voeg daarna de spekreepjes en stukjes hazelnoot toe. Bak een minuutje. Voeg daarna de spruitjes toe aan de pan. Schep een keer goed om.
  • Voeg een snufje kurkuma en zout toe en schenk de kookroom bij de pan. Roer nogmaals. Laat het geheel een paar minuten opstaan, zodat de room inkookt. 
  • Voeg daarna de peterselie toe en roer nogmaals.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe. Roer nog een keer goed.
  • Doe de spruitjes in een ovenschaal.
  • Meng de parmezaanse kaas met de panko. Roer en verdeel daarna over de spruitjes.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Lees ook: Recept: gevulde spruitjes met romige knoflook ricottavulling

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: YouTube My Kitchen | Beeld: Videostill My Kitchen