Ingrediënten
  • 350 gram zoete aardappel
  • 350 gram kruimige aardappelen
  • 350 gram rode aardappelen
  • 250 milliliter kookroom
  • 40 gram Parmezaans kaas + extra ter garnering
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • verse tijm
  • olijfolie
  • peper & zout
Renée Bootsma
1 uur + 5 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 350 gram zoete aardappel
  • 350 gram kruimige aardappelen
  • 350 gram rode aardappelen
  • 250 milliliter kookroom
  • 40 gram Parmezaans kaas + extra ter garnering
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • verse tijm
  • olijfolie
  • peper & zout

Om je vingers bij af te likken!

Een kazige aardappelgratin met drie soorten aardappel: je mag ons er ‘s nachts voor wakker maken! Dankzij de drie verschillende soorten aardappel is dit gerecht een enorme smaaksensatie en nét even wat anders dan de aardappelgratins die we gewend zijn. Kortom: dit gerecht wil je proberen!

Aardappelgratin

Aardappelgratin bestaat uit plakjes aardappel die worden gecombineerd met ingrediënten zoals room, melk, kruiden en kaas. Het wordt in lagen gestapeld en gebakken tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant een lekkere, cheesy, goudbruine korst vormt. Het is een heerlijk bijgerecht om te serveren bij bijvoorbeeld wat groentes en een stukje vlees. Maar ook opzichzelfstaand is dit gerecht een ware traktatie.

Variëren

Door de romige, zachte smaak is aardappelgratin een onwijs geliefd gerecht. Het wordt dan ook wereldwijd geserveerd en kent verschillende varianten, afhankelijk van regionale smaken en voorkeuren. Zo kun je thuis ook lekker je eigen smaak geven aan dit basisrecept. Voeg bijvoorbeeld wat spekjes toe, of ga voor een Italiaanse variant met wat Italiaanse kruiden, tomaatjes en top af met wat mozzarella. Eigenlijk is alles mogelijk, creëer wat jij lekker vindt!

Drie soorten aardappel

In dit recept wordt er niet alleen gebruik gemaakt van de ‘normale’ (kruimige) aardappel, maar ook van twee andere aardappels: de zoete aardappel en de aardappel met rode schil. Door de verschillende kleuren krijg je een heel mooi kleureffect wat er echt prachtig uitziet. Door de topping van Parmezaanse kaas geef je de aardappelgratin lekker veel smaak. Tevens heeft Parmezaanse kaas een zoutige smaak, wat weer een heerlijk contrast geeft met de zoete smaak van de aardappels.

Zo maak je hem:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Schil de zoete aardappel en de kruimige aardappel, schil de aardappel met rode schil niet. Snijd vervolgens alle aardappels in dunne plakjes, dit kan ook met een mandoline. Verdeel de plakjes om en om over de ovenschaal.
  • Mix de kookroom, Parmezaanse kaas, kruiden en peper en zout naar smaak door elkaar. Giet dit mengsel over de aardappelplakjes in de ovenschaal.
  • Plaats de gratin voor 50 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, kun je dit bedekken met wat aluminiumfolie.
  • Garneer met wat extra Parmezaanse kaas en tijm. Eet smakelijk!

Ook lekker: Kazige ovenschotel met aardappel en ontbijtspek

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Easyculi | Beeld: Adobe Stock