Ingrediënten
  • 400 gram pasta (bijv. spaghetti)
  • 250 gram spekreepjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 3 teentjes knoflook
  • 120 milliliter droge witte wijn
  • 450 milliliter slagroom
  • 350 gram gorgonzola
  • Handjevol parmezaanse kaas
  • Snufje zout
  • Gemalen bieslook
Hanna Mellema
40 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 400 gram pasta (bijv. spaghetti)
  • 250 gram spekreepjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 3 teentjes knoflook
  • 120 milliliter droge witte wijn
  • 450 milliliter slagroom
  • 350 gram gorgonzola
  • Handjevol parmezaanse kaas
  • Snufje zout
  • Gemalen bieslook

Smullen maar!

Eet jij graag gorgonzola? Hoewel niet iedereen fan is van deze pittige blauwschimmelkaas, zijn er gelukkig ook een heleboel mensen die er van smullen. Het recept dat we vandaag delen is dan ook voor échte kaasliefhebbers: een smaakvolle pasta met bacon, room en natuurlijk gorgonzola!

Zo maak je de pasta:

  • Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Giet de pasta af, maar houd daarbij ongeveer 500 milliliter pastawater over.
  • Bak de spekreepjes krokant en gaar in een ruime koekenpan. Haal daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Snipper de sjalotjes en pers de knoflook fijn. Voeg dit samen met de chilivlokken toe aan de pan, en bak voor 3-4 minuten op medium vuur.
  • Voeg hieraan de wijn toe, en gebruik een spatel om eventuele aangekoekte stukjes op de bodem los te halen. Laat 2-3 minuten koken, totdat de wijn ongeveer gehalveerd is in hoeveelheid.
  • Voeg de slagroom, gorgonzola (in blokjes) en de parmezaanse kaas toe. Roer dit ongeveer 5 minuten door, totdat de kaas helemaal gesmolten is en de saus ingedikt. Proef even, en voeg naar smaak extra zout toe.
  • Roer de pasta samen met de spekreepjes door de saus heen. Gebruik wat van het overgebleven pastawater om de saus op de gewenste dikte te krijgen.
  • Verdeel de pasta over de borden, en garneer met de bieslook en wat extra parmezaanse kaas.
  • Eet smakelijk!

Gorgonzola vervangen

Gorgonzola is natuurlijk hét ingrediënt dat deze pasta zo speciaal maakt. Toch snappen we dat de kaas simpelweg niet voor iedereen is weggelegd. Wil jij deze pasta maken voor een gezelschap waar schimmelkaas níet echt in de smaak valt? Dan kun je de kaas gelukkig ook vervangen voor een aantal alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor een pittige cheddar of Gruyère om de sterke smaak van de kaas te behouden. Ook kan camembert een geschikte vervanger zijn. Houd er alleen wel rekening mee dat de smaak van het gerecht behoorlijk verandert wanneer je een andere kaas kiest. Maar lekker, dat is de pasta sowieso wel!

Lees ook: Recept: de lekkerste pastasaus die je ooit hebt geproefd

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock