Zoals Jamie zelf zegt: ‘Comfort food at its best’
Volgens de topkok is dit het ultieme comfort food gerecht, zónder dat je er achteraf schuldig om hoeft te voelen. Deze lichte, vegetarische pasta met een saus van gestoomde aubergine, tomaten, romige ricotta en chili is hét perfecte gerecht om deze week nog te maken.
De pasta heeft de eervolle naam ‘Happiness Pasta’ van Jamie Oliver gekregen.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 300 gram volkoren pasta
- 2 aubergines
- 2 rode chilipepertjes
- 40 gram pijnboompitten
- 2 knoflookteentjes, geperst of gesneden
- 30 gram verse basilicum
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 blikken à 400 gram gepelde tomaten
- 200 gram ricotta
- 10 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Zo maak je het:
- Zet een pan met kokend water op het vuur met een vergiet erop. Snijd ondertussen de 2 aubergines door de bovenste top eraf te halen en vervolgens door het midden te snijden. Maak het de punt van het mes een kruislingse vorm over de binnenkant van de aubergine.
- Leg de aubergines samen met de twee chilipepertjes in het vergiet, boven het kokende water met een deksel erop. Let op: maak ook een kleine incisie in de pepertjes, anders heb je de kans dat deze exploderen tijdens het stomen.
- Rooster de pijnboompitten in een kleine pan en stamp ze vervolgens kort in een vijzel.
- Verhit in een grote sauspan 1 eetlepel olijfolie, samen met de geperste knoflooktenen en de gesneden steeltjes van de 30 gram verse basilicum.
- Voeg de 2 blikken gepelde tomaten toe. Vul de lege blikken van de tomaten wat water en voeg ook dit toe aan de saus.
- Maak met een pollepel de tomaten wat fijner en zet het vuur op middelhoog. Laat de saus 10 minuten sudderen.
- Haal het vergiet van de pan met kokend water en kook vervolgens de volkoren pasta gaar in deze pan.
- Leg de 2 pepertjes op een snijplank, snijd de uiteindes eraf en gebruik de punt van het mes om de chilipeper open te snijden. Vouw de peper open, verwijder de zaadjes en haal het buitenste velletje van de peper af. Snijd nu de pepertjes in kleine blokjes en voeg toe aan de saus.
- Haal nu de aubergines uit het vergiet en breek de ze in stukken en langere slierten. Voeg toe aan de saus. Laat de saus 7 tot 10 minuten sudderen.
- Haal de pasta van het vuur en giet af in een vergiet. Voeg de pasta, samen met de ricotta in brokken en verse basilicum toe aan de saus. Roer alles goed door elkaar.
- Serveer de pasta in een grote schaal en strooi de gekruimelde pijnboompitten, nog wat verse basilicumblaadjes en de geraspte Parmezaanse kaas over het gerecht heen.
Wil je de uitleg liever van Jamie Oliver himself? Bekijk dan de onderstaande video met instructie:
Lees ook: Chefkoks onthullen de grootste fouten die mensen maken bij het koken van pasta
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron en beeld: Jamie Oliver’s FoodTube