Ingrediënten
  • 400 gram aardbeien
  • 6 grote eieren
  • 200 gram kristalsuiker + een eetlepel
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 citroen
  • 150 gram bloem
  • 150 gram aardbeienjam
  • 3 eetlepels vlierbloesemsiroop
  • 1 vanillestokje
  • 600 double cream
  • 1 eetlepel poedersuiker, plus een beetje extra
  • 7 gram gedroogde aardbeien
  • 3 takjes verse munt
Sabine
60 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • 400 gram aardbeien
  • 6 grote eieren
  • 200 gram kristalsuiker + een eetlepel
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 citroen
  • 150 gram bloem
  • 150 gram aardbeienjam
  • 3 eetlepels vlierbloesemsiroop
  • 1 vanillestokje
  • 600 double cream
  • 1 eetlepel poedersuiker, plus een beetje extra
  • 7 gram gedroogde aardbeien
  • 3 takjes verse munt

Meghan Markle zal dit recept vast kunnen waarderen

Het regende felicitaties aan het adres van Meghan Markle en prins Harry op 6 mei, de dag waarop hun zoon Archie werd geboren. Ook chef-kok Jamie Oliver wenste het stel en hun zoon het beste toe, maar dat deed-ie natuurlijk op z’n Jamies. Hij deelde niet alleen een gelukswens, maar creëerde een koninklijk dessert.

De chef-kok plaatste een oogstrelend kiekje van een heerlijke cake op zijn Instagrampagina.

Royal Roulade

“Een dikke, gelukkige felicitatie voor de Hertog en Hertogin van Sussex voor de geboorte van Archie Harrison Mountbatten-Windsor”, schrijft Jamie op Instagram. “Om dit te vieren heb ik deze prachtige Royal Roulade gecreëerd. Perfect voor een speciale afternoon tea.” Gelukkig was de chef-kok de beroerdste niet en deelde hij het recept. Wil je deze prachtige Royal Roulade ook maken? Lees dan snel verder.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediënten onderaan het artikel.

Zo maak je het:

Opmerking: in Nederland is het lastig om aan double cream te komen, maar dit ingrediënt staat wel in het originele recept van Jamie Oliver. Gelukkig kun je dit ook zelf maken. Klop hiervoor 400 milliliter slagroom lobbig en voeg daarna 200 gram mascarpone toe en roer goed. Tadaa: je hebt double cream.

  • Ontdoe 6 aardbeien van de kroontjes en snijd in plakjes.
  • Bekleed een bakplaat van 35×40 centimeter met hoge rand met bakpapier en verdeel de aardbeien in zes gelijke rijen over de bakplaat. Plaats de aardbeien in een koude oven en verwarm de oven op 180°C. 
  • Haal de aardbeien uit de oven wanneer de oven op temperatuur is gekomen. Het is de bedoeling dat de aardbeien ietwat uitgedroogd zijn, maar ze moeten nog steeds rood zijn en fris ogen. Laat de oven ondertussen aanstaan.
  • Doe de eieren in een grote kom en voeg de suiker en het vanille-extract toe. Klop minstens 5 minuten tot de eieren zich hebben verdubbeld in volume en het geheel bleek oogt.
  • Rasp de schil van de citroen en doe dit bij de eieren. Doe ook de bloem bij het eimengsel en meng voorzichtig tot een soepel beslag ontstaat.
  • Schenk het mengsel over de aardbeien en verdeel over de hele bakplaat. Zorg ervoor dat de aardbeien wel op hun plek blijven liggen.
  • Stuiter de bakplaat voorzichtig een paar keer op het aanrechtblad, zodat eventuele luchtbubbels worden verwijderd.
    Plaats de bakplaat in de oven en bak 15 minuten of tot het deeg licht goud oogt.
  • Leg een vel bakpapier klaar. Haal de cakelaag uit de oven en draai ‘m om op het andere stuk bakpapier. Pel daarna voorzichtig het bakpapier van de cake af, zodat het aardbeienpatroon tevoorschijn komt.
  • Leg een nieuw stuk bakpapier op je aanrecht en verdeel 1 eetlepel basterdsuiker over het bakpapier. Draai de cakelaag hier weer op, zodat de aardbeien naar beneden komen te liggen.
  • Rol daarna de cakelaag op en laat goed afkoelen.
  • Ontdoe de rest van de aardbeien van hun kroontjes en snijd in stukjes. Houd een paar stukjes apart en doe de rest in een kom met de aardbeienjam en vlierbloesemsiroop. Roer goed en laat daarna even staan.
  • Snijd het vanillestokje door midden en schraap de zaadjes eruit en doe dit in een kom. Voeg hier de double cream aan toe (of het slagroom-mascarponemengsel), samen met de poedersuiker en meng goed. Doe dit daarna in een spuitzak.
  • Rol voorzichtig de cake weer uit elkaar en spuit het mascarponemengsel in het midden. Houd een beetje van het mengsel over voor de decoratie. Rol daarna de cake weer op. Snijd de randen van de cake eraf, om te zorgen voor een strak geheel.
  • Doe de gedroogde aardbeien in een blender zodat een aardbeienstof ontstaat.
  • Decoreer daarna de cake met het overgebleven roommengsel, de aardbeien, muntblaadjes, poedersuiker en aardbeienpoeder.

Lees ook: Recept: Jamie Olivers ijscheesecake met 6 ingrediënten   

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Jamie Oliver | Beeld: Commons Wikimedia, Office of the Governor-General, Videostill YouTube Jamie Oliver