Vers uit de tuin of gewoon uit de supermarkt!
Wie is er niet gek op? Vanaf mei is de rabarber weer goed verkrijgbaar. De prachtig gekleurde groente is friszuur en licht bitter van smaak, die heerlijk is in verschillende baksels. Alleen al door de roze kleur worden zelfs de simpelste recepten mooi gemaakt.
In dit recept worden amandelen toegevoegd, wat het een heerlijk zachte en luchtige cake maakt. Lekker als tussendoortje, met thee of koffie, maar probeer ook eens een stukje als als ontbijt!
Benodigde ingrediënten (voor 8 stukken)
– 1 kopje boter, op kamertemperatuur
– 3/4 kop kristalsuiker
– halve theelepel amandel extract
– 1 middelgrote citroen (incl. zeste)
– 600 gram rabarber stengels
– 1 1/4 kopje bloem
– 3/4 kopje amandelen
– 1 theelepel bakpoeder
– 3/4 theelepel zeezout
– 2 grote eieren
– 1/4 kopje Griekse Yoghurt
Hoe maak je de cake?
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm of ovenschaal in en bestrooi deze met wat kristalsuiker. Tik het overtollige suiker eruit.
- Snij de rabarber stengels door de helft (of kwartjes, als het lange stengels zijn). Gebruik de grote van de taart vorm of schaal als lengtemeter. De stengels moeten over de lengte over de cake verdeeld kunnen worden. Snijd de rest van de rabarber in kleine stukjes.
- Voeg in een blender of keukenmachine de bloem, amandelen, bakpoeder en zout samen totdat de amandelen helemaal vermalen zijn.
- Mix met een staafmixer in een grote kom de boter, suiker, citroen zeste en het amandel extract tot een luchtig beslag, ongeveer vier minuutjes.
- Voeg de eieren toe aan het boterbeslag, een voor een, de eerste moet geheel met het beslag gemengd zijn voordat het tweede ei wordt toegevoegd.
- Mix het geheel op de hoogste stand tot een zacht beslag.
- Zet de mixer lager en voeg langzaam de droge ingrediënten bij het beslag.
- Voeg ook de Griekse Yoghurt toe en mix tot een glad mengsel, vergeet niet de randen ook even mee te nemen met een lepel.
- Voeg de gehakte stukjes rabarber toe.
- Spreid het beslag geleidelijk in de taartvorm of ovenschaal. Leg de rabarber stengels schuin over het beslag en druk ze zachtjes in het beslag. Bestrooi het beslag vervolgens met nog 2 eetlepels suiker.
- Plaats de vorm of schaal op een bakplaat en bak in 70 tot 80 minuten af tot een goudbruine cake, ook de rabarber stengels moeten licht bruin worden.
- Zet de cake nog even weg om af te koelen.
Ga je deze maken? Hij is echt heerlijk! Heb je ooit wel eens gebakken met deze groente?
Beeld: videostill