Ingrediënten
  • 4 knoflooktenen
  • Een duimpje verse gember (± 5 centimeter)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 4 grote kipfilets
  • 2 liter water
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 200 gram pandanrijst
  • 6 middelgrote eieren
  • 40 gram selderij
  • 125 gram taugé
  • 1 citroen
  • 100 gram gebakken uitjes
Maayke
20 + 25 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 4 knoflooktenen
  • Een duimpje verse gember (± 5 centimeter)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 4 grote kipfilets
  • 2 liter water
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 200 gram pandanrijst
  • 6 middelgrote eieren
  • 40 gram selderij
  • 125 gram taugé
  • 1 citroen
  • 100 gram gebakken uitjes

Zo maak je thuis de lekkerste Soto ayam

De Indonesische kippensoep Soto ayam is een gele kruidige kippensoep met veel verse groenten. Een heerlijk gerecht dat we tegenwoordig ook steeds vaker in de Nederlandse keuken bereiden. Wie denkt dat het maken van deze Indonesische soep een stuk lastiger is dan het maken van Hollandse kippensoep, heeft het mis. Soto ayam kan je namelijk op deze manier heel gemakkelijk thuis maken. Dit is hoe je dat doet!

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de soep:

  • Begin met het snijden of persen van 3 knoflooktenen (let op, hou één knoflookteen apart). Verwijder de schil van de gember en snijd in grove stukken. Snijd het uiteinde van de stengel citroengras en snijd de stengel verticaal doormidden. Zet de ingrediënten apart.
  • Leg de kipfilets in een diepe pan. Schenk twee liter water erbij en voeg de knoflook, gember, citroengras en de kippenbouillonblokjes toe. Roer de ingrediënten door het water, zet het vuur middelhoog en breng het geheel aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat 20 à 25 minuten op laag vuur sudderen. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout.
  • Haal de kipfilets uit de pan en zeef de bouillon. Pluk met twee vorken de kipfilets uit elkaar tot er ‘pulled chicken’ ontstaat. Doe het kippenvlees terug in de pan met bouillon.
  • Kook de pandanrijst volgens de verpakking gaar.
  • Kook de eieren in ± 8 minuten, tot ze hardgekookt zijn. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Halveer en zet apart.
  • Snijd de overgebleven knoflook in dunne plakken. Verhit een kleine pan met zonnebloemolie en fruit de knoflook licht aan. Zet over naar een klein kommetje.
  • Snijd de selderij in stukken en snijd de citroen in plakken. Zet apart.
  • Maak nu de soepkommen klaar: schep in elke kom wat rijst. Verdeel de selderij, taugé, gebakken knoflook over de soepkommen en leg de gehalveerde gekookte eieren erop.
  • Schenk de hete bouillon in de soepkommen en garneer de Soto ayam met een schijfje citroen en gebakken uitjes.
  • Extra tip: breng de soep eventueel op smaak met zoute ketjap of sambal.
  • Selamat Makan!

Lees ook: Garnalen in knapperig jasje en romige chilisaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Allerhande | Beeld: Videostill YouTube