Ingrediënten
  • 500 gram bami
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 35 gram bloem
  • 200 milliliter kippenbouillon
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal manis
  • 75 gram bloem
  • 5 eiwitten, losgeklopt
  • 200 gram paneermeel
  • 1 theelepel paprikapoeder (optioneel)
Robby
60 min.
4 - 6 pers.
Ingrediënten
  • 500 gram bami
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 35 gram bloem
  • 200 milliliter kippenbouillon
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal manis
  • 75 gram bloem
  • 5 eiwitten, losgeklopt
  • 200 gram paneermeel
  • 1 theelepel paprikapoeder (optioneel)

Zelfgemaakt is een bamischijf nog véél lekkerder!

Een lekkere snack, wij houden ervan. Een kroketje, een frikandelletje of… Een heerlijke bamischijf! Een bamihap, bamischijf of bamibok: hoe je het ook noemt, het smaakt heerlijk. Voor zo’n hap ga je doorgaans naar de snackbar, of je haalt ze uit het diepvriesvak. Maar wist je dat je ze ook zelf kan maken? Is nog veel lekkerder ook!

De bamischijf

De bamischijf is eigenlijk ontstaan uit oer-Hollandse zuinigheid. In de jaren 50 toen exotisch eten als nasi en bami goreng in opmars kwam, hield men soms grote hoeveelheden van deze oosterse gerechten over en moest deze reeds opgewarmde hap wederom hergebruikt worden.Een binder als ei en paneermeel erdoor en als bal in de frituur ermee! Nou, wij zijn er blij mee. Goed, we gaan de keuken in!

Hoe maak je het?

Let op: begin met de bereiding een dag van te voren.

  • Vet een bakblik in met olie en bekleed met vershoudfolie.
  • Smelt voor de vulling de boter in een pan — laat de boter niet kleuren.
  • Voeg de bloem toe en roer met een garde goed door.
  • Laat de bloem circa een minuut op laag vuur zachtjes garen — wederom niet laten kleuren.
  • Voeg al roerend met een garde de kippenbouillon toe en zet het vuur iets hoger. Blijf roeren, totdat alle klontjes verdwenen zijn en je een dik gebonden, gladde saus hebt.
  • Breng op smaak met de ketjap en sambal. Roer de bami door de saus en meng goed door elkaar.
  • Verdeel de bami over het bakblik en druk stevig aan.
  • Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
  • Zet de afgekoelde bami een nacht in de koelkast om op te stijven.

  • De volgende dag snijd je de bami in 9 gelijke stukken en draai je er met je handen stevige ballen van. Druk ze plat in de vorm van een schijf. Leg op een bord en een paar minuutjes in de vriezer om op te stijven.
  • Zet ondertussen drie kommen, of diepe borden klaar: één met bloem, één met losgeklopt ei en één met paneermeel, eventueel vermengd met paprikapoeder.
  • Wentel de bamischijven eerst door de bloem, dan het eiwit en tot slot door het paneermeel.
  • Doe dit bij alle schijven en leg ze vervolgens op een schoon bord.
  • Zet ze opnieuw in de vriezer (ongeveer 15 minuten) en paneer ze daarna voor een tweede keer (géén bloem deze keer).
  • Frituur de bamischijven circa 5 minuten op 180 graden.
  • Je kunt de bamischijven ook invriezen en later frituren.
  • Frituur ze dan circa 7 minuten op 180 graden. Eet smakelijk!

Lees ook: Maak vanavond deze heerlijke romige pasta met garnalen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Keukenliefde | Beeld: Wikipedia, Erbsensuppe