Gehaktbrood met spek maak je makkelijk zelf
Lekker hoor, een gehaktbal. Maar heb je wel eens een gehaktbrood geprobeerd? Dit ‘grote broertje’ van het welbekende balletje gehakt is minstens zo lekker en je kan er eindeloos mee variëren. De naam is wat misleidend, want er komt geen brood bij kijken. Het gehaktbrood dankt zijn naam aan de vorm: die van een brood.
Het is niet moeilijk om te maken en het grootste gedeelte van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis!
Dit heb je nodig voor ± 8 plakken:
- 750 gram gehakt
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- zout en peper
- 1 eetlepel mosterd
- 1 ei
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel zoete ketjap
- 2,5 eetlepel paneermeel
- 150 gram rauwe ontbijtspek, plakjes
- olie om de vorm (cakevorm 20 cm) in te vetten
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de cakevorm in.
- Snijd de ui fijn, pers de knoflook.
- Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg nu de ui en knoflook toe, samen met de mosterd, ei, ketjap, tomatenpuree en paneermeel. Goed kneden.
- Bekleed de cakevorm met ontbijtspek door een plakje op de bodem te leggen zodat hij langs de zijkant omhoog gaat en over de rand hangt. (Dit overhangende deel vouwen we straks om de bovenkant van het gehaktbrood) Leg het volgende plakje hier deel op en laat deze aan de andere kant over de vorm hangen. Herhaal dit tot de hele vorm bekleed is met spek.
- Verdeel het gehakt in de vorm en druk dit goed aan. Vouw het overhangende spek om en om over het gehakt.
- Verwarm het gehaktbrood 50 minuten in de oven, tot het gehakt gaar en het spek goudbruin en krokant is.
- Smullen maar!
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Brenda Kookt | Beeld: Meat Loaf door Steve Johnson onder de licentie CC BY 2.0