Een feest op tafel!
We kennen hete bliksem allemaal als een oud-Hollands recept. Dit traditionele gerecht bestaat uit aardappelen, appels en uien. Sommigen kiezen ervoor om hete bliksem nog iets meer bite te geven door er gebakken spekjes aan toe te voegen. Waarom dit gerecht hete bliksem heet? Door de stukken appel die erin zitten, waardoor het gerecht erg lang heet blijft. Probeer eens iets nieuws en vervang de aardappelen door zoete aardappelen.
Een lekkere variatie op de traditionele hete bliksem!
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de zoete aardappelen en kruimige aardappels en snijd ze in grove stukken.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukken.
- Snipper de ui.
- Zet een pan met kokend water en een snufje zout op en kook de aardappelstukken beetgaar (± 10 minuten).
- Voeg hierna de appelblokjes toe en kook deze ± 10 minuten met de aardappelen mee.
- Verhit een koekenpan met olie of bakboter en voeg hier de spekblokjes en gesnipperde ui aan toe. Bak ± 5 tot 8 minuten.
- Giet de aardappelen en appelstukjes af en stamp alles fijn tot een puree met een stamper in de kookpan.
- Voeg de ui en spekblokjes toe, breng op smaak met wat peper en zout en meng alles goed.
- Schep de aardappelmix in een ovenschaal en strijk glad met een spatel.
- Strooi wat paneermeel en geraspte kaas over de aardappelmix heen.
- Zet de hete bliksem in de oven voor ± 15 minuten.
Ook lekker: Hete bliksemkroketten
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Lekker en Simpel | Beeld: iStock