Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • 1 losgeklopt ei
  • Een snufje zout
  • 175 gram boter
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • Rasp van een halve sinaasappel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels wortelsap
  • Een halve eetlepel citroensap
Rowan Hattu
1 uur + 30 min.
Koektrommel vol pers.
Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • 1 losgeklopt ei
  • Een snufje zout
  • 175 gram boter
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • Rasp van een halve sinaasappel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels wortelsap
  • Een halve eetlepel citroensap

Lekker!

Zit jij elke wedstrijd van Nederland zenuwachtig op de bank tijdens het EK? Dat snappen wij maar al te goed. Enne, tijdens zo’n wedstrijd kunnen lekkere snacks natuurlijk ook niet missen. Chips, borrelnootjes, kaas en worst; het staat er allemaal. Maar, kende je deze overheerlijke zandkoekjes al met een oranje touch? Wij vertellen je hoe je deze toepasselijke EK-koekjes maakt. 

Zo maak je de EK-zandkoekjes

  • Allereerst doe je de bloem, de basterdsuiker, de boter, de sinaasappelrasp, de helft van het losgeklopte ei, het zout en het vanille-extract in een kom.
  • Let op: de andere helft van het losgeklopte ei moet je bewaren!
  • Kneed dit geheel dan goed door elkaar en zorg ervoor dat het een stevig en samenhangend geheel wordt.
  • Dek dan het deeg af met wat plasticfolie en leg dit dan voor minstens zestig minuten in de koelkast.
  • Ondertussen ga je het glazuur maken.
  • Hiervoor meng je 200 gram poedersuiker met het wortelrasp en 3/4 van het citroensap.
  • Vind je de kleur nog niet goed? Voeg er dan wat meer wortelsap aan toe.
  • Voor het witte glazuur meng je de overige poedersuiker, de rest van het citroensap en 1 eetlepel water.
  • Meng dit goed met elkaar totdat het een gladde massa wordt.
  • Pak er dan een spuitflesje bij en giet het geheel hierin over.
  • Daarna verwarm je de oven op 175 graden.
  • Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en kneed dit voor de laatste keer nog eens goed door.
  • Daarna smeer je je werkblad in met bloem, en rol het deeg hierover uit.
  • Pak een koekjesvorm en steek hier dan de koekjes mee uit.
  • Leg dan de koekjes uit over een bakplaat.
  • Let op: gooi de restjes van het deeg niet weg!
  • Rol deze opnieuw uit, zodat je nog meer koekjes hebt.
  • Daarna bestrijk je de koekjes met de rest van het opgeklopte ei en bak deze in vijftien minuten gaar in de oven.
  • Laat ze afkoelen en maak dan met het glazuur mooie creaties.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: zo maak je zelf ouderwetse bitterkoekjespudding

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock