Het is een werkje maar dan heb je ook wat
Baumkuchen: oftewel bomencake. Een heerlijke Duitse traktatie die zeer geliefd is bij veel mensen. Het is een cake die je niet snel in elkaar flanst, maar dan heb je ook wat. Komt er visite langs? Dan maak je geheid indruk op je gasten.
Hoe maak je de baumkuchen?
- Doe de eieren, suiker, het vanille-extract, de rum, gelatine en melk in een kom en klop dit tot een geheel.
- Zet de kom op een pannetje met kokend water. Let op dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat de kom voor vijf tot zeven minuten op de pan staan. Blijf regelmatig roeren.
- Mix het mengsel vervolgens met een handmixer tot het beslag is verdubbeld. Dit kan tien tot vijftien minuten duren.
- Smelt ondertussen de boter in een pannetje. Laat de boter lichtbruin worden. Schenk de boter halverwege het mixen bij het beslag.
- Zeef vervolgens de bloem bij het beslag en klop dit met een garde voorzichtig tot een egaal mengsel.
- Pak twee ronde cakevormen en vet een van deze vormen goed in en bedek deze met bakpapier. Zet de ingevette cakevorm in de lege cakevorm. Door dit te doen, voorkom je dat de Baumkuchen verbrandt.
- Schep vervolgens genoeg beslag in je vorm om de bodem helemaal te bedekken. Zet je oven op de grillstand op 500 graden (of hoogste grillstand die je oven heeft).
- Plaats de bakvorm voor ongeveer anderhalve minuut in de oven. Wanneer je dit gedaan hebt herhaal je het proces tot je geen beslag meer overhebt.
- Haal de Baumkuchen uit de cakevorm en laat deze voor dertig minuten afkoelen.
Hoe maak je de ganache?
- Warm de slagroom op en schenk dit over de chocolade. Roer net zo lang met een lepel door de chocolade tot je een egaal mengsel hebt.
- Doe de gelatine, het water en de rum in een kommetje en roer dit tot een geheel.
- Schenk het gelatinemengsel bij de de chocolade en roer dit opnieuw goed door.
- Schenk de ganache over de cake heen en verdeel dit goed.
- Doe de cake voor ministens 30 minuten in de koelkast voor je ‘m eet.
Wil je liever een andere cake maken? Misschien is dit iets voor je:
Bron: Byron Talbott | Beeld: videostill