Er gaat niets boven een zelfgemaakte appelbol!
Bij oud en nieuw horen een aantal traditionele recepten. Oliebollen, nieuwjaarsrolletjes, appelflappen en natuurlijk: appelbollen. Appelbollen worden vooral in Nederland en België gegeten, vooral rond de feestdagen is dit heerlijke gebak erg populair. Wist je dat ze in Vlaanderen vooral op “Verzworen Maandag” op de maandag na de zondag na Driekoningen (volg je het nog?) worden gegeten? Samen met worstenbroodjes doen de Vlamingen zich dan te goed aan appelbollen.
Wij lusten ze elke dag wel!
Zo maak je ze:
- Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden.
- Vervolgens schil je de appels verwijder je het klokhuis.
- Meng in een bakje de rozijnen met 2 tl suiker en een snufje kaneel.
- Verdeel een beetje bloem over een snijplank en leg hier het plakje bladerdeeg op.
- Verdeel ook een beetje bloem over de bovenkant van het plakje bladerdeeg.
- Rol het bladerdeeg aan alle kanten een beetje uit zodat het plakje bladerdeeg net iets groter wordt.
- Zet de appel in het midden van het plakje bladerdeeg en vul de binnenkant van de appel met de rozijnen, suiker en kaneel.
- Vouw daarna het bladerdeeg dicht en draai de appel om. Maak zo ook de andere appelbol.
- Zet de twee appelbollen in een kleine ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel een beetje melk of ei over de appelbollen en daarna nog een beetje suiker.
- Zet de appelbollen voor ongeveer 25 minuten in de oven, genieten maar!
Bron: Lekker en Simpel | Foto: videostill Leo Pelzer