Heerlijk zelfgemaakte pruimenjam!
Pruimenjam is een ontzettend multifunctioneel product; het is lekker op een snee vers brood, op een cracker of op een heerlijke pannenkoek. Vaak kopen we een pot jam uit de winkel, terwijl het echt heel makkelijk is om het zelf te maken!
Dit heb je nodig (voor 4 potten):
- 1 kilo pruimen, ontpit en in stukjes
- rasp en sap van 1 citroen
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1/2 vanillestokje, merg eruit geschraapt
- 300 gram geleisuiker
Zo maak je het:
- Doe de pruimen in een grote kom en doe hier het citroensap- en rasp, de kruiden en de suiker bij. Laat dit twee uren intrekken. Vergeet niet af en toe om te scheppen.
- Doe het mengsel in een grote pan en breng dit aan de kook op middelhoog vuur. Laat dit vier minuten borrelend koken.
- Verwijder de kaneel en de kruidnagels uit het mengsel en schep de jam in lege potten.
- Draai de deksels erop en laat afkoelen.
- Klaar!
Benieuwd wat je kunt maken met je zelfgemaakte jam? Bekijk dan deze recepten:
- Ken je de klassieke Zwitserse cakerol met crème jam nog? Zo maak je ‘m makkelijk zelf!
- Smikkelen en smullen met deze Berlinerbollen
Bron: Libelle.be | Beeld: pexels