Ingrediënten
  • Voor de donuts:
  • Anti-aanbak kookspray, voor het invetten
  • 8 grote eieren
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 60 milliliter karnemelk
  • 50 gram geraspte cheddarkaas
  • 2 eetlepels ranchdressing-mix
  • ½ theelepel koosjer zout
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 125 gram bloem voor alle doeleinden
  • 2 eetlepels verse bieslook, gehakt, voor garnering
  • Voor de kaassaus:
  • 4 reepjes spek
  • 3 eetlepels bloem
  • 240 milliliter volle melk op kamertemperatuur
  • 50 gram geraspte cheddarkaas
  • 55 gram geraspte Parmezaanse kaas
Sanne
30 + 12 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • Voor de donuts:
  • Anti-aanbak kookspray, voor het invetten
  • 8 grote eieren
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 60 milliliter karnemelk
  • 50 gram geraspte cheddarkaas
  • 2 eetlepels ranchdressing-mix
  • ½ theelepel koosjer zout
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 125 gram bloem voor alle doeleinden
  • 2 eetlepels verse bieslook, gehakt, voor garnering
  • Voor de kaassaus:
  • 4 reepjes spek
  • 3 eetlepels bloem
  • 240 milliliter volle melk op kamertemperatuur
  • 50 gram geraspte cheddarkaas
  • 55 gram geraspte Parmezaanse kaas

Weer eens iets anders dan de zoete variant 

We denken bij donuts vaak aan een zoete lekkernij. Logisch ook, want je komt in de supermarkt eigenlijk alleen maar de zoete variant tegen. Toch kunnen donuts best hartig zijn. Neem nu eens deze hartige donuts, overgoten met romige kaassaus, knapperige spekcrumbles en bieslook. Ideaal als ontbijt, voor bij de brunch of als stevig tussendoortje.

Dit is hoe je het maakt:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet een donutbakblik waarin je 12 donuts kunt maken in met anti-aanbakspray.
  • We beginnen met het maken van de donuts. Klop de eieren, plantaardige olie en karnemelk in een grote kom. Voeg daarbij de cheddarkaas, ranch dressingmix, banking soda, bakpoeder en het bloem en zout toe. Klop dit goed door elkaar.
  • Vul elke donut in de donutvorm met 3 eetlepels van het eiermengsel.
  • Bak de donuts ±12 minuten, tot ze bol staan en gaar zijn.
  • Haal de donuts voorzichtig uit de vorm en leg ze op een rooster op de bakplaat.
  • Maak de kaassaus terwijl de donuts in de oven staan. Kook 4 repen spek in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag, op middelhoog vuur. Doe dit 7-8 minuten, tot ze knapperig zijn.
  • Leg het spek op wat keukenrol als ze klaar zijn, om ze uit te laten lekken. Laat het gesmolten vet in de pan zitten.
  • Snijd het spek in hele fijne stukjes en zet het apart.
  • Voeg de bloem toe aan de pan met het spekvet en klop dit door elkaar. Laat dit 1-2 minuten koken, tot het licht aangebakken is.
  • Klop al roerend de melk erdoor. Blijf zo’n 3-4 minuten roeren, tot het een stevig mengsel is geworden.
  • Voeg de cheddar en parmezaanse kaas erdoor. Roer dit ±2 minuten goed door elkaar, tot het kaas gesmolten is en de saus een glad geheel is.
  • Tijd om de hartige donuts af te maken! Bedek elke donut met een grote lepel kaassaus en strooi er wat verkruimelde spek en een snufje bieslook overheen om het af te maken.
  • Geniet ervan!

Ook lekker: Geen zoetekauw? Hartige yoghurt is de ontbijttrend van het moment

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Videostill