Ingrediënten
  • 3 eetlepels olijfolie + 50 milliliter om te bestrijken
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 bosje lente-ui, fijngesneden
  • 2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 900 gram spinazie
  • 15 gram verse peterselie, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 125 gram ricotta
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 8 vellen filodeeg
redacteur
90 min.
5 pers.
Ingrediënten
  • 3 eetlepels olijfolie + 50 milliliter om te bestrijken
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 bosje lente-ui, fijngesneden
  • 2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 900 gram spinazie
  • 15 gram verse peterselie, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 125 gram ricotta
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 8 vellen filodeeg

De Grieken zweren bij deze filotaart met spinazie en feta

Ben je weleens op vakantie geweest naar Griekenland? Dan is de kans groot dat je daar spanakopita hebt geproefd. Spanakopita is een traditioneel Grieks gerecht met filodeeg, spinazie en feta. Je kunt het maken in de vorm van hapjes, maar ook als taart. Klinkt lastig te bereiden? Dat valt dus heel erg mee! Ook als je geen keukenprins(es) bent, zet je deze authentieke spanakopita moeiteloos op tafel.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de spanakopita (filotaart met spinazie en feta):

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschaal in met olie.
  • Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin wat olie. Voeg de ui, lente-ui en knoflook toe en bak kort aan. Voeg de spinazie en peterselie toe en bak totdat de spinazie is geslonken (circa 2 minuten).
  • Neem een kom en doe hierin de eieren, ricotta en feta. Meng met een lepel door elkaar. Voeg het spinaziemengsel toe en meng opnieuw.
  • Leg 1 vel filodeeg in de ovenschaal en bestrijk het met olie. Leg er een tweede vel overheen en bestrijk opnieuw met olie. Leg hierop weer een vel deeg en bestrijk met olie. Herhaal dit proces met nog twee vellen deeg (Je hebt dus in totaal  5 vellen filodeeg gebruikt). Schep het spinazie-kaasmengsel in de ovenschaal en verdeel over het deeg. Vouw het filodeeg dat over de randen hangt naar binnen toe, over het spinaziemengsel. Bestrijk met olie en leg de overige vier vellen filodeeg eroverheen (elke laag bestrijk je weer met olie).
  • Bak de taart in de oven, gedurende 30 tot 40 minuten. Het deeg moet goudbruin geworden zijn. Snijd de taart in stukken en serveer warm.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: hartige taart met spinazie, champignons en kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: All Recipes | Beeld: Videostill