Glutenvrij brood is de oplossing!
Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel of heb je zelfs last van buikpijn? Dit kan komen door de gluten die in de producten zitten die je eet. Er zijn best veel mensen die hier gevoelig voor zijn. Het betekent dan niet meteen dat je coeliakie hebt, maar het kan wel zijn dat je gewoon iets gevoeliger voor gluten bent. Vooral mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben baat bij een glutenvrij dieet. Misschien werkt het ook voor jou, je kunt het altijd proberen!
Wat heb je nodig voor 1 glutenvrij brood?
- 500 gram glutenvrije bloem
- 5 gram glutenvrije gist
- Een beetje olie
- 10 gram zout
- 3 deciliter lauw water
Wat moet je doen?
- Doe de bloem, gist en zout in een grote kom en voeg het water toe.
- Roer het door tot al het bloem goed vochtig is. Daarna haal je het deeg uit de kom en leg je het op een schoon aanrecht of een schone snijplank.
- Kneed het deeg net zo lang door tot het soepel aanvoelt. Als je deeg vastplakt aan het aanrecht kan je er een beetje glutenvrije bloem op strooien, dan plakt het minder.
- Doe het deeg terug in de grote kom en laat het op een warme plek 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in een cakevorm in ongeveer 45 minuten gaar.
- Laat het brood vervolgens 30 minuten afkoelen.
- Eet smakelijk!
Tip: ben je zat van de smaak van dit brood? Probeer eens andere meelsoorten. Boekweit-, kastanje- of amandelmeel! Je zult zien dat het brood gelijk heel anders smaakt.
Bron: Glutenvrije Markt | Beeld: Pexels