Jasmijn
30 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 450 gram bloem
  • 75 gram gesmolten boter
  • 360 milliliter lauwe melk
  • 1 zakje droge gist
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eieren
  • 1,5 theelepel zout
  • 2 theelepels groene sesamzaadjes
  • Ingrediënt voor de kleurstof (zie het artikel)

Het is een stuk makkelijker dan je denkt

We zien ze steeds vaker voorbijkomen de laatste tijd: gekleurde hamburgerbroodjes. Wil je ze ook een keer zelf maken, maar ben je geen fan van kleurstoffen? Geen probleem: je kunt namelijk ook prima gebruikmaken van natuurlijke stoffen. Wij laten je meerdere opties zien.

Zonder kleurstof

Gekleurde hamburgerbroodjes zijn op dit moment een echte hit. Zowel bij streetfoodtentjes als bij restaurants zien we ze steeds vaker voorbijkomen. Ze zien er niet alleen leuk uit, maar smaken ook nog eens goed. Tijd om er zelf een keer eentje te maken dus! Hoewel de kleur wel de suggestie wekt dat je daar kleurstof voor nodig hebt, is niets minder waar. Je kunt gekleurde hamburgerbroodjes namelijk maken met allerlei natuurlijke materialen.

De verschillende kleuren

Een groen hamburgerbroodje kun je maken met behulp van 300 gram spinazie, wat je tot een glad papje moet mixen met een keukenmachine. Wil je de rode optie maken, dan moet je ongeveer 250 milliliter bietensap aan het brooddeeg toevoegen. De blauwe variant wordt gemaakt met behulp van de kittelbloem, die je bij verschillende natuurwinkels kunt krijgen. Voor de zwarte variant moet je tot slot langs de delicatessenwinkel, want die kleur wordt veroorzaakt door inktvisinkt. Voeg daar 1 of 2 eetlepels van aan het brooddeeg toe.

Keuze voor de kleur gemaakt? Hieronder leggen we je, met behulp van een recept van Ze.nl, stap voor stap uit hoe je tot het beoogde eindresultaat komt.

Zo maak je gekleurde hamburgerbroodjes

  • Pak de mengkom van je keukenmachine en meng daar de bloem en het zout in.
  • Pak een andere kom en meng daarin de melk, gist, boter, suiker, een ei en het ingrediënt voor de kleurstof.
  • Voeg het tweede mengsel bij het eerste mengsel en kneed het 10 minuten lang door elkaar. Het is dan een soepel deeg.
  • Zet de kom op een afgedekt warme plaat en laat het deeg 1,5 uur rijzen.
  • Bestuif een werkvlak met een beetje bloem en leg het deeg erop. Kneed het nog even goed door en verdeel het in 6 gelijke stukken.
  • Maak van de stukken deeg bolletjes door ze tussen je handen te rollen. Leg de bolletjes op een bakplaat, leg er een theedoek overheen en laat ze 25 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Kluts een ei en besmeer de broodjes daarmee. Bestrooi de broodjes vervolgens met groene sesamzaadjes.
  • Schuif de broodjes de oven in en bak ze in 12 minuten gaar.
  • Haal de broodjes uit de oven, laat ze goed afkoelen en je bent klaar om een hamburger te bouwen!

Lees ook: Foodhack: zo zorg je ervoor dat je hamburger smeuïg blijft op de BBQ

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze.nl | Beeld: iStock